Adventskalenders Deutsche Post vertraagd?

Foto credits: eBay

Eigen relatiegeschenken van Deutsche Post (adventskalenders) ruim twee weken te laat ontvangen

Op haar homepage adverteert Deutsche Post trots dat ongeveer 90 procent van alle poststukken al één dag na aanbieding bij de (Duitse) ontvanger afgeleverd wordt. Des te sneuer, dat de adventskalenders waarmee Deutsche Post (DP) de 709 ‘abgeordneten’ in de Duitse Bundestag wilde verrassen ruim twee weken te laat kwamen.

Al snel merkte DP ook bekend als Deutsche Post DHL dat de zending niet op tijd aangekomen was. Het duurde nog ruim twee weken voordat de parlementariërs hun adventskalender ontvingen, en de eerste 8 of negen dagen tegelijk konden opentrekken. Dat zorgde aan de ene kant voor consternatie, aan de andere voor cynisme en  flauwe grappen. “Als Deutsche Post al haar eigen relatiegeschenken kwijtmaakt…!”

3 x zoveel post in november en december

Maar “Wij wassen onze handen in onschuld”, reageerde de woordvoerder van het voormalige staatsbedrijf op de ophef. “Wij kunnen bewijzen dat we de kalenders al op 24 november hebben afgeleverd bij de postkamer van de Bondsdag.” 

En inderdaad. De eerst van niets wetende voorlichters van de Bondsdag moesten de hand in eigen boezem steken. “Op 24 november zijn er inderdaad zeven pallets met adventskalenders bij ons afgeleverd. Die zijn eerst met röntgenstralen gescand en daarna opzij gezet en aan onze aandacht ontsnapt. De postdienst ambtenaren waren op dat moment te druk om te kijken wat er in die pallets zat – er stond ook niet op dat het om adventskalenders ging!”  

Er kwam in november en december ruim 3 maal zoveel post binnen als in ‘normale’ maanden, zo stelde men vast. De woordvoerster benadrukte dat het Bundestag-postkantoor “altijd zijn uiterste best doet om pakketjes en poststukken op tijd af te leveren, zeker in de aanloop naar Kerstmis”. Helaas pindakaas…

Lees ook:  Adventskalender Chanel blooper – of toch niet?

Eind goed al goed

De eerste deurtjes van de DP- adventskalender konden dus geopend worden toen de advent al ruim een week voorbij was. “Eind goed al goed,” zei een medewerker van een der abgeordneten. “Het belangrijkste is dat de chocolade erg lekker bleek.” En toch vinden we de custom made adventskalenders van Deutsche Post ook terug op eBay. Een tweedehands (ongeopende) adventskalender voor € 5 per stuk. Zo gewild zijn die adventskalenders dus. De populariteit van promotionele adventskalenders neemt ook in Nederland en België de afgelopen 5 jaar flink toe. Lees bijvoorbeeld waarom steeds meer bedrijven adventskalenders bedrukken en gebruiken als relatiegeschenk of inzetten bij (online) marketing campagnes.