Vaccinatie cadeau ( 3 tips)

Beloon positief gedrag, geef een cadeautje na vaccinatie 

Met een vaccinatie cadeau kun je miljoenen mensen stimuleren zich sneller te laten inenten tegen corona. Natuurlijk is goede voorlichting een belangrijk middel in de strijd tegen een groeiende anti-vaccinatiebeweging. Maar een gratis cadeautje is nog altijd een goed alternatief om vaccinatie-sceptici over de streep te trekken.

Direct door naar de 3 cadeau tips, of lees eerst verder hoe en waarom deze briljant zijn.

Zo doen ze dat in het buitenland

Eerder maakten we al een mooi overzicht van vaccinatie beloningen in andere landen. Veelal ongezonder cadeautjes zoals gratis donuts, ijsjes, bier, pizza en zelfs ja zelfs cannabis werden ingezet om de vaccinatiegraad te verhogen. Of dat nu een gevolg is van de te bereiken doelgroep vraag ik mij durf ik niet te zeggen. Het kan ook door een gebrek aan originele vaccinatie cadeau inspiratie komen.

Uitdelen

Na vaccinatie moet je ter plaatse ongeveer 15 minuten blijven wachten in een rustruimte. Mensen met een allergische reactie kunnen dan direct ter plaatse worden geholpen, en het is ook een ideaal moment om je cadeautjes uit te delen. Daar kregen Amsterdammers bijvoorbeeld de GGD promo pleisters die Henk Schiffmacher had ontworpen voor GGD.

Waar moet een vaccinatie cadeau aan voldoen?

Allereerst de prijs. Natuurlijk, het mag niet duur zijn. Want je wil zoveel mogelijk mensen bereiken, en discussies over zinloos besteed belastinggeld voorkomen. Eventuele oplossingen kunnen zijn dat je per leeftijdscategorie een maximum aantal (limited edition) goodies uitgedeeld: op=op! Een bijkomend voordeel is dat je met die strategie schaarste creëert. 

Lees ook:  Digitale dinnershow kerstpakket: een avondje uit, maar dan thuis.

Daarnaast moet je rekening houden met de gevoeligheid rondom wel/niet vaccineren. Een vaccinatie t-shirt hoef je niet te ‘showen’. Die kun je ook in bed dragen, of onder een trui. Met een vaccinatie pet gaat dat wat minder makkelijk.

Een tot slot zou ik willen beargumenteren dat wanneer je een cadeau geeft in ruil voor de vaccinatie, dat er best een beetje humor in mag. Een grappige knipoog, iets dat mensen opvrolijkt. Een komische giveaway kan de sfeer en de hele ervaring van het vaccineren luchtiger en prettiger maken. 

Vaccinatie cadeau tips: 3x

Met deze giveaways ga je niet de strijd tegen corona winnen, maar ze maken het wel een stukje leuker!

1. Injectiespuit pen

Altijd op nummer 1, staan de schrijfwaren. Pennen en potloden zijn relatiegeschenken die hoog gewaardeerd worden omdat ze altijd goed van pas komen. De balpen in de vorm van een injectiespuit heeft verder geen uitleg nodig. Een beter symbolisch aandenken aan deze ‘bijzondere tijd waar we nu in leven’ kan ik niet bedenken. Iedereen moet altijd een vragenlijst / gezondheidsverklaring invullen, dus waarom zou je de pen zelf niet cadeau doen? Het gratis rode stempotlood had ook een aanzuigende werking, en werd veel gedeeld op sociale media. 

Vaccinatie pen

2. Vaccinatie T-shirt

Officiële GGD merchandise van het Rijksvaccinatieprogramma uit 2021/2022 lijkt mij iets wat we over tientallen jaren nog wel eens voorbij kunnen zien komen als waardevolle memorabilia op catawiki-achtige platformen. Een gratis GGD t-shirt ter ere van de COVID-19 vaccinatiecampagne lijkt mij daarom een slim cadeau idee. Als je niet ‘te koop ‘wilt lopen met het feit dat je een prikje hebt laten zetten, draag je hem gewoon discreet in bed of onder je andere kleding. Sokken zouden ook kunnen, of een rompertje.

Lees ook:  Coronaproof kantoor pakket: wat zit er in? Welkom terug op kantoor!
vaccinatie tshirt cadeau bij corona vaccinatie prik
Vaccinatie t-shirt GGD

3. Vaccinatie kwartet

Kwartet. Een spelletje dat voor jong en oud relevant is, zeker tijdens een lockdown! En je kunt geinige categorieën bedenken: ‘Mag ik van jou in de categorie BIJWERKINGEN diarree?’ en ‘ Mag ik van jou in de categorie THUISWERKEN zoom fatigue?’ etcetera… Er is vast wel een bekende illustrator te vinden die hier een mooie invulling aan kan geven. 

ggd corona vaccinatie kwartet cadeau
GGD COVID-19 vaccinatie kwartet