Hoe beloon je een vaccinatie tegen corona?

Hugo: probeer het eens met een promo! 

Zo overtuig je miljoenen mensen zich te laten inenten tegen corona: geef een cadeautje (vaccinatie beloning).

Wat moet er gebeuren om mensen massaal over te halen zich te laten vaccineren? Campagnes van de Nederlandse overheid zijn nu gericht op het stimuleren door goede voorlichting. Maar tegenstanders van vaccinaties laten zich lastig leiden door feiten en cijfers. En zolang er geen vaccinatieplicht is, kan je anti vaxxers ook niet beboeten. Is er niet een makkelijkere – andere – oplossing?

Beloning voor sociaal goed gedrag is beter dan straffen

Geef een cadeautje bij de coronavaccinatie zoals in China. Want geschenken beïnvloeden ons gedrag, en financiële beloningen of prikkels (incentives) verhogen de vaccinatiegraad. China is trouwens niet het enige land waar ze vaccinatie cadeaus inzetten om mensen te stimuleren hun coronaprik te halen. Uit een onderzoek van de TU Delft blijkt dat een ruime meerderheid (73%) in Nederland voorstander is van een beloning in de vorm van een vaccinatiebewijs waarmee ze bepaalde privileges krijgen. Hugo: probeer het eens met een promo! We hebben hier een paar originele voorbeelden van vaccinatie cadeaus en incentives opgesomd. 

10 opmerkelijke voorbeelden van vaccinatie cadeaus:

  1. Doos eieren
  2. LEGO
  3. Korting op producten
  4. 2 ijsjes voor de prijs van 1
  5. Donuts
  6. Cannabis
  7. Bier
  8. Pizza
  9. € 100
  10. Vrije dag

10 Miljoen prikken per dag

China wil in juni 40% van zijn 1,4 miljard inwoners gevaccineerd hebben. Een van de grootste problemen die het land daarbij tegenkomt: er zijn bijna nergens noemenswaardige nieuwe gevallen, dus voelen slechts weinig Chinezen de noodzaak om een prikje te halen.

China heeft de beschikking over liefst vijf verschillende lokaal geproduceerde vaccins en zal daarmee tenminste 10 miljoen mensen per dag moeten vaccineren om dat doel te bereiken. 

Lees ook:  Goede relatiegeschenken geven hoe doe je dat?

Vaccinatiedrang China

Naast veel voorlichting worden zowel wortels als stokken ingezet. In armere delen krijgen burgers een pak eieren cadeau als ze zich laten prikken. Ook in Beijing hangen posters die ouderen zelfs twee dozen beloven als ze zich laten vaccineren. En ook de middenstand werkt mee aan de campagne: sommige kruideniers bieden klanten een doos groenten voor 5 yuan ofwel één euro in ruil voor een nieuw vaccinatiebewijs. 

Deze week hing het winkelgebied Wangfujing in Beijing vol aanbiedingen voor gevaccineerden: een Lego-winkel bood een gratis doos aan waarmee je  een ​​kuiken kon maken dat uit een ei komt. Een straatstalletje nood 10 procent korting op thee. Een door de staat gerunde fotostudio adverteert zelfs met korting op trouwfoto’s.

McDonalds belooft twee ijsjes voor de prijs van één ; een restaurant biedt gratis kippenvleugels en dumplings aan, anderen kleurrijke certificaten of zelfs contant geld in ruil voor de prik. Eerlijk is eerlijk: in sommige provincies hangen gemeentelijke overheden zwarte lijsten op met treuzelaars. 

Nog meer vaccinatie beloningen

Ook in de Verenigde Staten wordt het steeds populairder om mensen met geschenken aan te sporen tot vaccinatie, van gratis donuts tot biertjes voor een dubbeltje of zelfs gratis joints – genaamd “Pot for Shots”. Bedrijven als American Airlines AT&T, Target, Trader Joe’s, Chobani, Petco en Marriot willen medewerkers een prikkel geven om zich te laten vaccineren in de vorm van gratis vrije dagen en bonuspunten.

Israël is wereldwijd koploper met de vaccinaties tegen Covid-19, en stimuleert het vaccineren met slimme gifts en incentives. De overheid wil het jongeren zo gemakkelijk mogelijk maken om zich te laten vaccineren. Zo is een afspraak maken voor je prik in Tel Aviv niet nodig en het vaccin is gratis. Alsof dat nog niet genoeg is, krijg je ook nog gratis drank of een pizza cadeau.

gratis sleutelhanger BOB blaastest alcohol controle

En in Nederland? Delta Safe Security uit Zeeland geeft werknemers netto honderd euro als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Maar uit een enquete van DVJ Insights in opdracht van EditieNL blijkt dat slechts 9% van de twijfelaars zich voor 100 euro zou laten overhalen. Dus wellicht dat een fysiek cadeautje toch een betere stimulans is.

Lees ook:  Singapore betaalt burgers om gezond te blijven met Apple Watch

Vergelijk het met de knalgele BOB-sleutelhanger, een fenomeen in Nederland en België. En weet je nog hoe blij gierige Hollanders waren met het gratis rode stempotlood? Waarom is er nog niet een vergelijkbare promo campagne bedacht voor het vaccineren?