Giveaways door, voor, uit en in Oekraïne

Ook in de cryptowereld worden al giveaways en andere promo’s gebruikt. Ik (zelf geen cryptomunt adept) kwam hier achter tijdens mijn onderzoek naar giveaway campagnes voor Oekraïne met interessante resultaten!

Crypto giveaway gecanceld

Maar als eerste vondst kwam ik dus op de site van Forbes over een promotionele give-away campagne van de Oekraïense overheid. Blijkbaar kondigde eerder de regering van Zelensky een weggeefactie aan, gericht op mensen die cryptocurrency aan het land hadden gedoneerd. Die actie maakte gebruik van ‘airdrops’- daar had ik dus nog niet eerder van gehoord. Een airdrop is blijkbaar dus een gratis digitaal geschenkje in de vorm van een ‘fungible token’, meestal om belangstelling te wekken voor (weer) een nieuwe cryptocurrency of NFT. Zo’n klein bedrag aan digitale valuta komt voor de ontvangers als het ware ‘uit de lucht vallen’. De airdrop-campagne resulteerde al snel in duizenden micro donaties van Ethereum naar de  cryptocurrency-portefeuilles van het land.  Oplichters maakten echter snel misbruik van de actie met een eigen nep-token genaamd “Peaceful World” dat erg leek op de echte tokens.

NFT goodies

Dus “Na zorgvuldige overweging hebben we besloten om deze airdrop te annuleren”, postte Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister voor digitale transformatie, op 3 maart jl. op Twitter. “In plaats daarvan zullen we  binnenkort NFT’s aankondigen om de Oekraïense strijdkrachten te  ondersteunen. We HEBBEN GEEN  plannen meer om fungibele tokens  uit  te  geven.” Het bleek uiteindelijk te gaan om 54 NFT’s ( waarom 54??) die via het Meta History: Museum of War vanaf 30 maart gekocht konden worden. 

Lees ook:  Crypto swag

Magneten

Terug naar gewone fysieke giveaways dus: ik was benieuwd wat er zoals als promo wordt weggegeven in dit land, naast alle wapentuig dat onze regeringen aan het land geven. Ik zou zeggen: zoek eens ‘giveaways Ukraine’ op Instagram en je ziet al snel dat ook daar je leuke dingen krijgt bij een abonnement of een aankoop. Maar er zijn  ook interessante leveranciers te vinden, zoals bijvoorbeeld Promotional Magnets dat, inderdaad, allerlei relatiegeschenken met magnetische krachten levert, maar ook “3D stereo-three-dimensional images:  flip (sequential change of several images), morphing (smooth transformation of one object into another), or animation (movement of objects) lenticular images.”

Het blijkt dat ‘magneten’ een nationaal sterk punt zijn, ook Fridgestar levert promotionele magneten.. alleen deze firma is blijkbaar door het oorlogsgeweld onbereikbaar, terwijl ik dit schrijf…

Er zijn vele bedrijven en organisaties die met giveaway-acties geld inzamelen voor Oekraïne buiten dat land. Het is een goed idee om ook voor de productie van jullie promotionele producten eens naar het land te kijken, in plaats van automatisch naar China te gaan.