In 1991 werd een revolutionaire manier van relatiegeschenken geven bedacht door Mario Gelijsteen (Eigen Keuze Kado b.v.). Hij lanceerde een website waar je als ontvanger via een voucher code je eigen cadeau mocht uitzoeken. Meer dan 30 jaar later helpen bedrijven als EvaBot met kunstmatige intelligentie die keuze perfectioneren. Ze schrijven met chatGPT een ‘persoonlijk’ bedankje bij elk geschenk, zijn gekoppeld aan je ERP- en HR-systemen en meten het succes van je relatiegeschenken.
“Corporate gifting platform” Evabot heeft een AI-chatbot-service ontwikkeld, die via een ‘levensechte’ conversatie organisaties helpt om passender relatiegeschenken te bestellen (bij Evabot!) dan de geijkte branded sleutelhangers en soortgelijke generieke promotionele artikelen.
Evabot, een door AI-aangedreven platform voor relatiegeschenken gebruikt ChatGPT
Net als andere platforms voor relatiegeschenken biedt Evabot een breed assortiment zakelijke geschenken – van verjaardags- en andere gelegenheidscadeaus tot onboarding-boxen voor nieuwe werknemers. Geïnteresseerde organisaties leggen contact met Evabot met behulp van een interactieve vragenlijst. Om daarin gevraagde detailinformatie zoals namen en contactgegevens (van de besteller) automatisch in te vullen, maakt Evabot een koppeling met diens ERP- en HR-systemen, zoals Salesforce en Workday.
Via die vragenlijst krijgt de prospect-klant een eerste waaier van mogelijke geschenken voorgeschoteld, waarna het AI-systeem via vragen en antwoorden komt tot een serie voorstellen voor geschenken die het beste bij de prospect (én zijn klantendoelgroep, de uiteindelijke ontvangers van de geschenken) passen. De ingezette ‘kunstmatige intelligentie’ is véél geavanceerder dan een simpel matching-algoritme dat klantprofielen één-op-één matcht met een set passende geschenken. Want Evabot neemt ook het beschikbare budget mee, hoe de eindontvangers reageerden op eerdere campagnes, ja houdt zelfs rekening met hun woonplaats. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat bewoners van Florida verblijd worden met een dikke parka.
Zijn klant en Evabot het eenmaal eens geworden over een keuze, dan ‘pickt’ de bot het geschenk uit de desbetreffende stelling in het Evabotmagazijn. Het cadeau wordt verpakt en een bot schrijft (althans het daarin geassimileerde ChatGTP) met een mechanische pen een unieke gepersonaliseerde brief bij elk geschenk. Daarna wordt het even automatisch aan de post aangeboden.
Kunstmatige intelligentie verandert de manier van relatiegeschenken geven
“We begonnen met een simpel idee – dat mensen graag met intelligente bots communiceren. Daarbij speelt nooit enig persoonlijke gène of ongemak, en dat is de basis voor de kern van ons systeem. ” legde Evabot CEO Rabi Gupta uit in een Twitter-draadje over hun meest recente financieringsronde. “Vandaag de dag bedienen we zo al meer dan 1000 klanten, waaronder meerdere Fortune 500-bedrijven. Na 5 jaar en ruim 150.000 verzonden relatiegeschenken zijn we er trots op dat we een bedrijf en een product hebben opgebouwd dat het werken met relatiegeschenken echt verandert.”
Ook concurrenten als Alyce gebruiken AI om gekoppeld aan verschillende systemen van de klant cadeauaanbevelingen te doen. Maar Gupta stelt dat Evabot AI op verschillende manieren gebruikt, niet alleen voor geschenksuggesties. “[Geschenken] worden door onze AI gekozen op basis van eerder verzamelde data en kenmerken zoals eerdere cadeaubeoordelingen, het weer op een locatie, het cadeaubudget en meer. Dat geldt ook voor de gepersonaliseerde brief die bij elk te verzenden geschenk wordt toegevoegd. Bijvoorbeeld de verjaardagen van de ontvangers.”
Een coresight onderzoek van juni vorig jaar schatte dat dit jaar wereldwijd $258 miljard aan relatiegeschenken uitgegeven zal gaan worden, met een verwachte stijging in 2025 tot $ 312 miljard. Voorwaar een bedrag dat diepteinvesteringen in AI en andere high tech zinvol maken!