Zelf relatiegeschenken maken

Waarom zou je niet je eigen relatiegeschenken maken? Ontwerp je eigen Swag; ik kan me geen krachtigere manier voorstellen om vakmanschap te promoten dan dit.

Unieke relatiegeschenken: zelf maken!

Een artikeltje op de Duitse site handwerk.com zette me aan het denken. Jullie, lezers, werken voor het grootste deel bij een bedrijf met klanten – voor die klanten (of voor je collega-werknemers) zoekt die onderneming af en toe naar leuke, praktische en betaalbare relatiegeschenken. Dat kun je uitbesteden aan een gespecialiseerde dienstverlener ( of inbesteden aan het secretariaat!) en als je geluk hebt krijg je dan een leuk voorstel, voor een cadeau of zelfs voor een totale campagne.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat zegt dat geschenk dan over jullie organisatie? Wat is de wezenlijke boodschap?

zelf relatriegeschenken maken tips

Wat maken of leveren jullie?

Zijn jullie makers van tastbare dingen, of leveren jullie diensten? Wat het antwoord ook is, je zult trots zijn op het vakmanschap waarmee je de klant bedient. Net als Benjamin Kolbe, de held van het verhaal op handwerk.com. Benjamin heeft een timmerbedrijf, en hij kwam op zijn lumineuze idee door de opdracht die hij kreeg om een oude tuinbank aan de oever van een meer te vervangen door een nieuwe. Het oude (eiken)hout dat overbleef van de oorspronkelijke bank had in de loop der jaren nogal wat ‘karakter’ gekregen, weer, wind, bankzitters en zelfs brand  hadden hun sporen nagelaten. Zonde om weg te gooien, dacht Benjamin.

“We dachten dat het een geweldig staaltje vakmanschap zou zijn om er een paar flesopeners van te maken. We brandden er onze naam en logo op, en daar hadden we een uniek relatiegeschenk, dat precies laat zien wat we doen en waar we goed in zijn!”  De flessenopeners hadden zo’n succes, dat Kolbe besloot voortaan zelf zijn eigen giveaways te laten maken, in de eigen werkplaats. Zo wist hij ook veel nieuwe klanten te krijgen (en oude te verblijden) met barbecue-tangen van restjes beukenhout. “Het zijn bovendien mooie dingen voor mijn leerling-houtbewerkers (onze buren hebben nog een excellente opleiding voor ambachtslieden, in tegenstelling tot het ‘moderne’ Nederland).  

Lees ook:  Vraag belastingdienst: BTW relatiegeschenken aftrekbaar?

Dus nog eens: wat maken jullie?

Zijn jullie trots op de dingen die jullie maken, denk eens na over wat je zou kunnen doen met restmateriaal in de werkplaats of fabriek. En als je diensten levert, kun je daar iets mee? Zijn jullie trots op een methodiek, waar je een tool van zou kunnen maken die je kunt weggeveen, als bewijs van jullie vakmanschap? 

Voordelen zelfgemaakte relatiegeschenken

  1. Demonstreer Vakmanschap: Door je eigen relatiegeschenken te maken, kun je laten zien dat je trots bent op het vakmanschap waarmee je klanten bedient. Dit toont de essentie van wat jouw organisatie doet en straalt kwaliteit uit naar de ontvangers.
  2. Unieke en Persoonlijke Relatiegeschenken: Zelfgemaakte relatiegeschenken zijn uniek en persoonlijk, wat je organisatie onderscheidt van standaard cadeaus. Ze dragen een speciale boodschap en laten zien dat je moeite hebt gedaan om iets bijzonders te creëren.
  3. Duurzaamheid en Efficiëntie: Het hergebruiken van restmateriaal uit je werkplaats of fabriek voor relatiegeschenken bevordert duurzaamheid en efficiënt gebruik van middelen. Dit kan kosten besparen en een positieve impact hebben op het milieu, terwijl het tegelijkertijd je vakmanschap benadrukt.

Het maken van zelfgemaakte relatiegeschenken biedt dus de mogelijkheid om vakmanschap te tonen, unieke en persoonlijke geschenken te creëren en duurzaamheid te bevorderen, wat allemaal waardevol is voor je organisatie en relaties met klanten.

Hebben jullie al fraaie zelfgemaakte relatiegeschenken of giveaways waar je trots op bent of die collega’s zouden kunnen inspireren? Stuur ons een foto en een beschrijving alsjeblieft!  Dan laten wij dat zien!