Weide, wei en Wodka. Een briljant idee en een uniek drank cadeau!
Zolang als de mensheid heeft kunnen genieten van het bacteriële wonder dat wij ‘kaas’ noemen, zolang al hebben kaasmakers zich het hoofd gebroken over de vraag, wat te doen met het bijproduct wei. Elk pond kaas produceert ongeveer negen pond wei. Als bioboer kun je de vloeistof voeren aan je varkens, of er het land mee bemesten; maar veel kaasmakers zitten vaak in hun maag met de forse hoeveelheden overgebleven wei. Grote bedrijven als Campina maken er met dure machines nog proteïnepoeder van, maar die zijn voor de kleine kaasmaker niet te betalen.
In Zwitserland en Nederland maken we Rivella van de wei, maar in veel landen wordt het als duur afval beschouwd. Ik denk dat je hier een super origineel alcoholisch relatiegeschenk idee te pakken hebt! Bekijk meer alcohol relatiegeschenken tips.
Business model voor kleine kaasboeren
In Oregon heeft de wetenschap er nu een nieuwe toepassing voor gevonden: dr. Paul Hughes, assistent-professor in gedistilleerde dranken aan de Oregon State University, maakt er wodka van. Een student van hem experimenteerde met het fermenteren van wei tot alcohol, en Hughes besloot uit te zoeken of daar een zowel duurzame als kosteneffectieve zijlijn voor kaasmakers van te maken zou zijn. En ja hoor: in zijn business model kon de omzet van de kaasmakerij met 50% stijgen door de productie en verkoop van wei-based alcoholhoudende drank.
Cowcohol, Vodkow
Todd Koch is de eigenaar van de TMK Creamery, een kleine melkveehouder annex kaasmaker in de glooiende heuvels van de Willamette Valley in Oregon. Hij las begin vorig jaar in de krant over Hughes’ experimenten en raakte geïnteresseerd. Tot dan lieten ze de wei gewoon over het land lopen, en hij besloot in plaats daarvan het spul ook te gaan fermenteren.
PURE MILK VODKA
Black Cow Vodka
SO WRONG IT’S RIGHT.
Samen met Dr. Hughes en een distilleerder in de buurt ontwikkelde hij zo het nieuwste product van zijn creamery: een heldere, wodka-achtige drank, die ze ‘Cowcohol’ noemen. De drank heeft volgens de makers een karamelachtige zoetheid, met een soepele afdronk. Snel werd het een hit: TMK kan de vraag niet aan.
En intussen is hij niet meer de enige wei distilleerder: een zesde-generatie melkveehouder uit Dorset, Engeland, tovert zijn wei om in Black Cow Vodka. De Hartshorndistillery in Australië fermenteert de wei van hun schapen tot bekroonde wodka, gin en likeur. In Ontario (Canada) levert de Dairy Distillery de lekkerste ‘Vodkow’.
Waar blijft de Nederlandse wei wodka?
Ook in ons land van kaas en jenever, zouden kleine kaasmakers samen een coöperatieve distilleerderij kunnen oprichten. Het zou hen helpen hun wei nuttiger te gebruiken, hun ecologische voetafdruk te verminderen én een extra inkomstenbron aan te boren. Welke promo-boer steekt hier geld in?