Weg met Panini!

Panini voetbalplaatjes en stickers zijn verleden tijd

Het Amerikaanse Topps heeft het Italiaanse Panini uitgeschakeld als exclusieve partner van de UEFA voor de productie en distributie van voetbalplaatjes, stickers en andere verzamelobjecten voor het komende EK, zo werd afgelopen woensdag bekendgemaakt.

panini voetbalkaarten

Topps werd  in januari overgenomen door gigant Fanatics, naar verluidt voor ongeveer $500 miljoen, en zal vanaf 2024 al dergelijke giveaways gaan produceren voor de Europese kampioenschappen (mannen) van 2024- en 2028, voor die van vrouwen in 2025 en de Nations League-finales tot en met 2028. Topps was al de officiële partner van de UEFA Champions League en andere UEFA-clubcompetities, maar met de deal van woensdag  wordt de samenwerking uitgebreid met de ‘verfraaiing’ rond de landenteams.

Panini

Hiermee komt een einde aan een heel lange historie. De Panini Group, met het hoofdkantoor in Modena, Italië, is wereldleider op het gebied van verzamelstickers en ruilkaarten. Panini is ook een van de grootste uitgevers van kindertijdschriften, boeken, comics (strips), manga en graphic novels, zowel in Europa als in Latijns-Amerika.

Panini produceerde al voetbalplaatjes ( en albums) voor de FIFA World Cup sinds 1970 en voor de UEFA sinds 1977. De Italianen mogen van de FIFA alleen nog hun ding doen voor het veelbesproken WK 2022 in Qatar. Als onderdeel van de deal zal Roma-manager José Mourinho de rol van ambassadeur op zich nemen én spelers selecteren voor de voetbalplaatjes.

Panini merchandise

Voor de echte Panini fans is er zelfs een merchandise lijn. Met mooie shorts, t-shirts en truien, ja zelfs een paar suede Puma sneakers met AUTHENTIC PANINI-reliëfmotief all-over!

panini merchandise
Panini merchandise voor de fans.