Wat is premiumisatie en hoe vormt het de relatiegeschenkbranche?

Als je ons volgt zal het je opgevallen zijn: ook branded merchandise en (al dan niet branded) relatiegeschenken ontkomen niet aan de trend van ‘premiumisatie’. Exclusief design, duurzame materialen, maatschappelijk verantwoord (in de hele keten) en liefst in beperkte oplage beschikbaar. Dat lijken steeds meer de sine-qua-nons voor succesrijke haptische reclame. Geslaagde campagnes versterken de naamsbekendheid op positieve wijze, maar veroorzaken ook enige ophef, opwinding en hebzucht.

Premiumisatie: op naar premium-promo’s 

Premiumisatie is als trend niet voorbehouden aan promotionele producten en relatiegeschenken. Volgens The New York Times moeten we ons inmiddels voorbereiden op de ‘gentrificatie’, niet alleen van voormalige kansenwijken, maar van de gehele consumentenindustrie. Want dat is waar premiumisatie voor staat: bedrijven zullen zich steeds meer focussen op luxe versies van hun alledaagse producten, zodat ze die tegen verhoogde prijzen kunnen verkopen. Door zich te richten op klanten met een hoger inkomen, hopen ze in staat te zullen zijn om hun hoge winstmarges uit de COVID-periode te behouden of zelfs te verhogen terwijl ze minder verkopen omdat de koopbereidheid in haar algemeenheid inzakt. 


serge mertens interview promz tv toekomst relatiegeschenken

“Ik denk dat we misschien nog wel eens naar een wereld kunnen gaan waarin men minder in aantallen gaat doen, maar meer in kwaliteit”

Serge Mertens. PF Concept

Voorspelling

Serge Mertens, country manager bij PF Concept, onderdeel van Polyconcept (‘s werelds grootste leverancier van promotionele producten) werd midden in de coronacrisis in een interview gevraagd naar de toekomst van promotionele producten: “Kiezen mensen voor ‘goedkoop strooigoed’ of worden het duurzame en duurdere merken?”. Op dat moment ziet Mertens, in vergelijking met de vorige crisis (Kredietcrisis red.), een minder sterke daling in vraag naar kwalitatieve producten. Tijdens, maar ook na de coronacrisis verwacht Mertens dat de vraag naar kwalitatieve en vooral bruikbare items niet zal afnemen. Zijn voorspelling lijkt inderdaad uit te komen.

Lees ook:  Bedrukte telefoon accessoires: geweldige promotieartikelen

Waarom is Premiumisatie een logische ontwikkeling?

Maar wat stimuleert premiumisatie eigenlijk? Afgezien van de noodzaak om de winst op peil te houden zijn er enkele achterliggende ontwikkelingen aan te wijzen voor de populariteit van premiumisatie:

  • Millennials stellen nieuwe eisen. Zij vragen om authentieke, hoogwaardige en ethisch verantwoorde producten, en naarmate hun koopkracht groeit, groeit ook hun invloed op de consumentenmarkt.
  • Jonge én oudere consumenten maken zich steeds meer zorgen over milieu en gezondheid. Dat beïnvloedt onze keuze bij het waarderen én kopen van producten en diensten. 
  • De COVID-19 lockdown hield ons niet alleen thuis gevangen:  we raakten ook gewend om onszelf (thuis) te verwennen met luxere producten. Ook na de terugkeer naar het normale leven, lijkt die zucht naar luxe te blijven. 
  • En de groeiende inkomens maken het mogelijk om aan die luxewensen te voldoen. 

Checklist voor premium relatiegeschenken en promotieartikelen 

Hoewel we al jaren zien dat steeds meer relatiegeschenk leveranciers de noodzaak inzien om hun aanbod van premium artikelen te vergroten, is er ook een goed gedefinieerde strategie nodig om volledig te profiteren van de opkomst van premiumisatie.

Maximaliseer het ‘must have’ gevoel

Bezuinig niet op creativiteit, nodig om ook met je promo echt verschil te maken. Zorg dat de ontvanger écht blij en trots is, en het gevoel heeft dat zij iets van wezenlijke waarde heeft gekregen.

Heineken gadget Coolbag 2017 bier premium

Heineken COOLBAG

Zorgvuldige timing

Kies het beste moment om je campagne te starten. Ga niet voor de obvious gelegenheden als kerst, of jubileum als klant of medewerker. Ga voor echte betekenis en aanleiding, op een authentieke manier die aansluit bij de kern(waarde) van je merk.

Lees ook:  10 Leukste Makro kerstpakket ideeën 2020
winter survival kit malibu relatiegeschenk slippers geschenkpakket

Winter survival kit van Malibu

Bereik diverse doelgroepen

Premium quality, ‘luxe’ en exclusiviteit hoeven zich niet te beperken tot clichés als Rolex of Vuitton. Met verbeelding en originaliteit kunnen merken ook een nieuw publiek aanspreken.

Heinz Vintage Drip ketchupvlek

Heinz gebruikt vintage tweedehands designer kleding voor merchandise lijn

Premiumisatie moet uit het hart van je merk komen

Welke keuzes je als fabrikant van promotionele producten ook maakt, premiumisatie moet uit het hart van je merk komen. Het gaat erom daar trouw aan te blijven en manieren te vinden om op die unieke kwaliteit voort te bouwen en die juist te versterken. Degenen die premiumisatie onder de knie willen krijgen, moeten uiteindelijk worden beïnvloed door de luxebenadering – terugkeren naar zijn typische overtuigingen om geluk en plezier te creëren door steeds uniekere en gepersonaliseerde producten te ontwikkelen.