Wat is het boekstart koffertje?

Dit promotionele koffertje stimuleert lezen met baby’s en peuters

Lezen en voorlezen is niet alleen heel leuk (quality time), maar ook enorm belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. Laat dat nou net het thema zijn van de jarenlange ledenwervingscampagne van de bibliotheek! Deze schattige koffertjes worden gratis uitgedeelt als welkomstcadeau voor jeugdleden. Die ook nog eens geen lidmaatschapsgeld hoeven te betalen, tot hun 18e!

gratis koffertje bibliotheek boekstart kinderen
Inhoud van het boekstart koffertje

Wanneer krijg je een boekstartkoffertje?

Gratis, gratis en nog eens gratis. Als je baby ongeveer drie maanden is, krijg je van de gemeente een brief over het belang van voorlezen en een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Je kunt hem ook gewoon downloaden. Ouders die met deze waardebon naar de bibliotheek komen kunnen hun baby gratis lid van de bieb maken, en ontvangen op vertoon van de voucher het rode Boekstart koffertje. In de koffer zitten twee leesboekjes en informatie over vroeg beginnen met voorlezen.

“Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan.”

Staatssecretaris Günay Uslu (Media en Cultuur)

Vanaf 1 juli 2022 kan iedereen onder de 18 jaar in heel Nederland – dus ook op de BES-eilanden – gratis lid worden van de bibliotheek (Rijksoverheid, 2022).

Bibliotheekbaby’s en leesbevordering

Vroeg beginnen met voorlezen is belangrijker dan je denkt. Net als tandenpoetsen. Dus voorlichting over het belang van lezen: daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Alle bibliotheken, de kinderopvang en op consultatiebureaus besteden aandacht aan BoekStart. Op de website van het programma ter leesbevordering vinden professionals uit deze beroepsgroepen tools en tips om ouders te bereiken. Er is ook een merchandise webshop met vingerpopjes, bedrukte tasjes, promotie petjes, stickers, drukwerk en een pluche beer.

Lees ook:  Wat is punker dan de bieb?

1 op de 5 Nederlanders is lid van de Bieb

Om mensen van gedrag te laten veranderen worden promotionele producten vaak als incentive ingezet. Lees maar hoe jouw relatiegeschenken gedrag beïnvloeden aan de hand van Cialdini’s eerste principe: reciprociteit. Lange tijd kenden bibliotheken alleen maar groei, als het gaat om ledenaantallen. Dus waren dit soort ledenwerving campagnes niet eens nodig. Echter in de periode 1996-1998 kwam er een omslag in deze trend en daalde het aantal leden voor het eerst. Lange tijd schommelde het totaal aantal leden van de bieb rond de 4 miljoen.

In 2020 telden alle 140 Nederlandse openbare bibliotheekinstellingen samen circa 3,5 miljoen leden. In 2015 was 25% van de Nederlandse bevolking nog lid van de bibliotheek, in 2020 was circa een op de vijf Nederlanders lid van de openbare bibliotheek. Sinds de lancering van het Boekstart programma in 2009 zijn er ruim 500.000 gratis boekstart koffertjes uitgedeeld aan kersverse ouders. Het merendeel van de abonnementen van de bibliotheek is dan ook van jeugdleden: 53% van alle bibliotheekleden maken gebruik van deze speciale abonnementsvorm voor 18-minners (Bibliotheekinzicht.nl, 2022).