Wat als kamerplanten konden praten?

Persoonlijk heb ik geen enkele levende plant in huis – ik wil ze niet aandoen dat ze een langzame dood sterven omdat ik vergeet op tijd water te geven. Toch worden (kamer)planten veel en vaak als relatiegeschenk weggegeven. Daarmee veroorzaken we dus veel leed.

Gelukkig zorgt ook op dat vlak de techniek voor een oplossing – en wat mij betreft ideeën te over voor leuke en nuttige relatiegeschenken. 

Robotica helpt planten praten

Robotica-specialist én – kunstenaar David Bowen verraste mij met een installatie die hij ‘Plant Machete’ heeft genoemd – waarmee hij een philodendron niet alleen een stem geeft, maar ook armslag om zijn boodschap kracht bij te zetten.

“Eigenlijk”, zegt Bowen, “levert of is de plant hier het brein waarmee de robotarm bestuurd wordt – en waarmee hij in dit geval vervaarlijk kan zwaaien, hakken en steken in interactie met zijn omgeving.”

De robotarm ontvangt signalen vanuit de plant, die daartoe is uitgerust met dezelfde soort sensoren als we kennen van een EEG. Via speciale software wordt deze input in real time vertaald in bewegingen van de robotarm. 

Geef de natuur een stem – en daadkracht

We weten inmiddels dat planten erg gevoelig zijn voor hun omgeving en – inderdaad – daar ook stress van kunnen krijgen, en dat sommige soorten van klassieke muziek houden. Maar in tegenstelling tot de meeste mensen en dieren kunnen planten niet weglopen of zich verstoppen als ze worden geconfronteerd met een snoeischaar, ziekte of droogte. Met dit soort eenvoudige apparaatjes (Chinezen zullen er hun hand niet voor omdraaien) geven we onze groene zusjes in elk geval een stem. Ik vind de robotarm met machete wel iets te ver gaan, laten we beginnen met een luidsprekertje of waarschuwingslampje. Het is niet te bewijzen dat de philodendron in het filmpje inderdaad bewust zijn houder te lijf wil gaan.

robotica plant spin gadget
Op zonlicht jagende robot zorgt voor je plantjes

Het is overigens niet de eerste keer dat wij mensen planten uitrusten met cyborg-capaciteiten. In 2018 bouwde een Chinese roboticus een spinachtige machine die een plant kon verplaatsen om optimaal van de zonneschijn te genieten. Later dat jaar bouwden onderzoekers van MIT een mobiele bloempot waarmee de plant zelf een zonniger plekje kon kiezen. 

Lees ook:  SwitchBot Curtain, maakt gordijnen smart

Hoe kun je nu beter laten zien dat je het beste voor hebt met de planeet, dan door de simpelste levensvormen een stem te geven