Virginia Promo Bill

Het Huis van Afgevaardigden van de Amerikaanse deelstaat Virginia hield vorige week een hoorzitting  over een wetsvoorstel, dat overheidsinstanties verbiedt ‘branded’ producten zoals merchandise, premiums en giveaway’s aan te schaffen om voor zichzelf en Virginia reclame te maken. 

Virginia Promo Bill verbiedt overheden promotionele producten in te zetten 

House Bill 1913, in de wandelgangen de Virginia Public Procurement Act is ingebracht door Amanda Batten (republikeins). Het wetsvoorstel stelt samengevat dat het overheidsinstellingen niet langer toegestaan zal zijn om contracten af te sluiten met leveranciers van promotionele producten om marketingmateriaal aan te schaffen, bedrukt met logo, naam of boodschap van de betreffende instelling, bedoeld om ingezet te worden voor reclame-, marketing- of promotionele acties.

Bezwaar

De Amerikaanse brancheorganisatie PPAI heeft vanzelfsprekend grote problemen met het wetsvoorstel en wijst daarbij op de wetenschappelijk aangetoonde nut en kracht van promotionele producten bij  bijvoorbeeld campagnes om veiligheid of  gezonde levensstijl te promoten. En ook binnen de overheid zelf is men het er niet mee eens. Het Virginia Department of Wildlife Resources , zeg maar staatsbosbeheer, stelt dat het zonder de inkomsten via haar branded merchandise veel taken niet langer zal kunnen verrichten.

virginia wildlife merchandise
Virginia Wildlife 2021 Collector’s Knife

Al eerder werden er op federaal niveau wetten voorgesteld om het gebruik van promotionele producten door overheden te reguleren. Zoals in de SWAG-wet van 2020. Ook in Schotland wil men promotionele producten voor de meest Schotse van alle brouwsels liefst verbieden; zonder na te denken over het negatieve effect van dit soort wetgeving voor bijvoorbeeld het toerisme. Een effect dat ook in Virginia zou spelen.

Lees ook:  G7: Beierse relatiegeschenken voor de Groten der Aarde

Overheid is geen bedrijf – of wel?

Het is de laatste 12 jaar ( of daaromtrent) bon ton om overheden en overheidsinstellingen te runnen als een bedrijf. En net als bij echte bedrijven is het reclame en promotiebudget het eerst aan de beurt als er bezuinigd of gereorganiseerd moet worden. Of  de Virginia Promo Bill (of het verbod op aan alcohol gerelateerde promotionele producten in Schotland) standhoudt,  erdoor komt is nog maar de vraag. Maar maar ik durf wel een gokje aan dat we ook hier in de nabije toekomst wetsvoorstellen  van D66/GL tegen die verderfelijke promotionele producten kunnen verwachten.