Upcycle: oude kalenders hergebruiken als relatiegeschenk

Oude vintage zakkalenders identiek aan 2021 als duurzaam nieuwjaarscadeau inclusief webmuseum met de volledige collectie 

Alpha Bank’s ‘Old New Calendar’ is een briljant idee om oude kalenders te hergebruiken als duurzaam en stijlvol relatiegeschenk

Het grote commerciële Oekraïense Alfa-Bank gaf creatief bureau Bickertstaff.467 de opdracht om kalenders te maken als relatiegeschenk voor haar klanten. Maar er is een enorm probleem in Oekraïne met ontbossing. Daarom hebben ze besloten om geen nieuwe kalenders af te drukken, maar om oude kalenders te hergebruiken. En dat deden ze op een hele slimme manier: een upcycling kunstproject dat aansluit bij de duurzame boodschap die de bank wil delen.

upcycling oude kalenders hergebruiken als relatiegeschenk

Illegale houtkap Oekraïne. Jaarlijks gaat er in Oekraïne meer dan 38 miljoen kubieke meter hout tegen de vlakte, wat neerkomt op een bos zo groot als de halve provincie Limburg. Meer dan de helft van die oogst is illegaal. Natuurliefhebbers die zich verzetten worden bedreigd. Twee boswachters zijn al dood gevonden. Het schijnt dat de illegale houtkap van de ‘houtmaffia’ terecht komt in IKEA-meubelen, printpapier of kleren bij de H&M.   

In welk jaar is een oude kalender te hergebruiken?

Je staat er misschien niet bij stil, maar er bestaan slechts 14 verschillende kalenders. Dat wordt bepaald door 2 factoren. De dag waarop 1 januari valt, en of het wel of geen schrikkeljaar is. Totaal dus 2 × 7 = 14 varianten. Het jaar 2021 (geen schrikkeljaar) telt 365 dagen en 1 januari begon op een vrijdag. Daarmee is 2021 identiek aan 2010, 1999, 1993, 1982, 1971, 1965, 1954, 1943,  1937, 1926, 1915 et cetera. Ik heb dat niet zelf uitgerekend, dat kun je op deze website checken.

Lees ook:  BE O bottle bedrukken; Dutch design drinkfles van suikerriet!
jaren oude kalender hergebruik identiek 2021
Tweedehands zakkalenders identiek aan het jaar 2021
zeefdruk oude kalenders nieuw logo
Een zeefdrukker bedrukt oude kalenders met het Alpha Bank logo

Creatief, upcycling idee

Het bureau is op zoek gegaan naar oude zakformaat kalenders uit de jaren die identiek zijn aan 2021, zodat deze weer gebruikt kunnen worden. Ze vonden ruim tweeduizend retro kalendertjes op rommelmarkten, bij drukkerijen en online marktplaatsen! Elke mini kalender werd middels zeefdruk (met inkt op waterbasis) voorzien van het rode Alfa Bank logo. Zo maak je van een berg oud papier, een hip upcycling kunstwerk!

Maatschappelijk verantwoord relatiegeschenk

Deze duurzame kalenders sparen niet alleen de bossen, maar ook de Oekraïense culturele identiteit. Het resultaat is een bonte verzameling zakkalanders van Christelijke prenten, kitcherige huisdieren tot foto’s van Hollywoodsterren als Leonardo di Caprio en Chuck Norris. Klanten van de bank krijgen meer dan een handige kalender cadeau, eigenlijk een mini museumstuk.

Een rood lintje (van gerecycled papier) rondom de kalenders is bedrukt met een QR code die verwijst naar een virtueel museum over Oekraïense kalenders. Het webmuseum vertelt over de geschiedenis van de ontwikkeling van kalenderkunst. Het geld dat de bank bespaarde door upcycling-kalenders te kiezen in plaats van nieuwe af te drukken, werd via de liefdadigheidsstichting Tvoya Opora overgemaakt aan het Amosov National Institute of Cardiovascular Surgery.