Wij, die zoals 8,5 van de 10 mensen ons inkomen verdienen bij het (groot)kapitaal leven in barre tijden. Van alle kanten wordt ons werk gedemoniseerd als schadelijk voor de wereld en voor de rest van het mensdom. En zeker als je in de relatiegeschenken branche werkt, die toch zo zijn best doet om aan alle eisen van alle NGO’s te voldoen, voel je soms schaamte om hardop te vertellen dat je in relatiegeschenken en promotionele producten doet.
Maar wat is er écht aan te merken op bijvoorbeeld de perfecte tote bag? Simpel maar robuust en duurzaam. Vervanger van m3’s aan plastic. Gemaakt van 100 of 80% gerecycled katoen (en 20% gerecycled polyester)?
Denk jij bij relatiegeschenken nog steeds aan spiegeltjes en kralen? Het kan ook anders!
Wil je merk, dienst of product van je klant effectief promoten dan moest je het afgelopen decennium alles richten op digitale campagnes en digitale ‘content’ via gelikte websites, nieuwsbrieven, blogs en vlogs en ‘social’ media. En echt, vergeet die rare podcasts niet.
Digital only?
Toch begint het succes van Google’s algoritmen zichzelf in de staart te bijten. Steeds meer mensen zien in dat ze vijf minuten na het zoeken naar info ineens geconfronteerd worden met bijbehorende reclameboodschappen. Die je meestal helemaal niet wilt zien. En zelfs je ‘nieuws’ wordt geselecteerd, inclusief honderden boze reacties die nèt niet precies verwoorden wat jij ervan vindt.
Het lijkt wel of het steeds moeilijker wordt om kwaliteitsinfo op sociale platforms vindbaar te plaatsen. Duidelijk is dat je met gewoon een goed verhaal geen merkbare verbetering van je ROI teweegbrengt.
Real Life ontmoetingen zijn terug
Een paar jaar achter elkaar waren we helemaal aangewezen op het alternatieve digitale universum van internet. Maar nu mogen en kunnen we elkaar (als leverancier en consument) weer steeds vaker in levende lijve ontmoeten om echte ‘verbinding’ te creëren… En daarmee gloren er nieuwe kansen voor promotionele producten/swag/ branded merchandise omdat kennismakingsproces te vergemakkelijken en als het ware te oliën.
De meningen zijn verdeeld
De (gedurende de afgelopen jaren steeds sterker wordende) politiek-correcte stroom dreigde het fenomeen giveaways en branded promo’s te verbannen als ouderwets (komt er een einde aan promotioneel textiel?) en niet duurzaam en volks consumentisme. Het tijdens evenementen weggeven van samples of gadgets of wat dan ook op om de aandacht te vestigen op een ‘merk’ was verspilling van energie, grondstoffen en wat niet al – die dingen verdwenen toch al buiten de Jaarbeurs in een kliko, en anders thuis wel. En dat is toch echt zonde, zelfs al waren ze gratis. Vroeg je (zeker hooggeschoolde) marketingprofessionals naar nut en noodzaak van giveaways dan bleek de helft ze te accepteren als instrument, terwijl de andere helft ze als “niet langer relevant” zei te beschouwen.
Relatiegeschenken zijn allang geen spiegeltjes en kraaltjes meer!
Die verdeling lijkt nu toch te veranderen, in het voordeel van de eerste groep. Steeds vaker erkennen marketeers dat een tastbaar geschenk (haptische reclame) niet iets is wat na de kraaltjes en spiegeltjes van Columbus eigenlijk niet meer ingezet mag en kan worden om een organisatie kennis te laten maken met nieuwe prospects, klanten, of/en om bestaande relaties te onderhouden en versterken. Wij, de promotionele producten branche, zijn de merchandise gaan ‘dekoloniseren’ als het ware!
Nuttige dingen van hoge kwaliteit en smetteloze provenance
Waarom zou je, in plaats van plastic rommel (of suikergoed) uit te delen die alleen maar via de prullenbak op de vuilnisbelt belandt (oftewel brand fill), geen échte verbinding maken met behulp van leuke en nuttige geschenken die mensen zullen koesteren en houden?
En denk dan dus niet aan prullaria als USB-sticks of sleutelhangers-met-led – hoeveel heb jij die al niet ergens liggen? Maar selecteer zorgvuldig promotionele producten die voldoen aan de drie pijlers: duurzaam, goed ontworpen en nuttig voor de ontvanger.
Voor jouzelf dus, als gever. Dingen waar jij zélf blij van zou worden, dingen die jij graag en openlijk wilt gebruiken. Zelfs zonder dat je je schaamt vanwege dat bescheiden logo. Mocht dat er toch opstaan.