Swag Trends 2024

Swag weer centraal in 2024! Een van de leukste post-pandemische trends die in de promo-vakpers voor 2024 e.v. gesignaleerd wordt is: de wederopstanding van swag: giveaways, goodiebags en leavebehinds; met in hun kielzog de gepersonaliseerde stakeholder-geschenken. Wat zijn de swag trends voor 2024? In dit artikel som ik de 5 belangrijkste voor je op.

  1. Meer evenementen vragen om meer swag
  2. Swag als merkambassadeur
  3. Duurzame swag
  4. Promotionele cadeautjes voor alle stakeholders
  5. Dat hele Swag-gedoe uitbesteden

Trend 1: meer evenementen vragen om meer swag

Liefst 40 procent van de babyboomers en 60 procent van de Gen X/Millennials woonden in 2023 meer evenementen bij dan in 2022 volgens Eventbrite. Het aantal beurzen en congressen neemt hand over hand toe, er worden ondanks de onzekere economie om de haverklap nieuwe winkels, fabrieken en kantoren feestelijk geopend en het fêteren van thuiswerkend of terugkerend personeel is op de krappe arbeidsmarkt steeds normaler geworden.

Promotionele producten in alle maten en soorten zijn daarbij nog én weer de perfecte instrumenten, zo blijkt steeds weer uit onderzoek. Swag is en blijft een geweldige marketingtool, zo blijkt steeds weer uit onderzoek. En swag is uiteindelijk ook altijd goedkoper dan andere marketingtechnieken.

Trend 2: Swag als merkambassadeur

Kwaliteit is in 2024 het allerbelangrijkste aspect, zowel van swag als van het gepersonaliseerde stakeholder-geschenk (voor klanten, ketenpartners én medewerkers). Promotionele producten, zo is eindelijk het besef doorgedrongen, zijn geen goedkope weggevertjes, maar echte merkambassadeurs. Verstandige organisaties investeren in hoogwaardige, stijlvolle merchandise, die niet alleen functioneel is voor de ontvanger (waardoor zij het cadeau lang, graag en zonder gène zal gebruiken), maar die ook merk en imago van de gever weerspiegelt en versterkt. 

Lees ook:  Gaan we in de coronacrisis weer voor goedkoop strooigoed?

Bedenk en bedank je klanten, potentiële klanten, partners en werknemers met promotionele producten die ze echt kunnen, willen en zullen gebruiken. Dan transformeer je swag-ontvangers in wandelende billboards, ambassadeurs die je naamsbekendheid vergroten en dagelijks positieve merkassociaties creëren.

Trend 3: Duurzame Swag

De consumenten van vandaag wil kopen van merken, die haar waarden delen – en duurzaamheid is een van de belangrijkste daarvan, zo werd in recent Harvard-onderzoek onderstreept. “Ons onderzoek concludeert, dat we aan de vooravond staan van een grote verschuiving in consumptiepatronen, waarbij echt duurzame merken – degenen die hun beloften aan mens en planeet bewijsbaar nakomen – het zullen winnen van merken die nauwelijks te onderbouwen claims maken of die niet serieus hebben geïnvesteerd in duurzaamheid. We naderen dit omslagpunt nu snel: vanaf dat moment zal duurzaamheid als een primaire basisvereiste voor elke aankoopbeslissing worden beschouwd, en bedrijven zouden zich daar nu al op moeten voorbereiden.”

Groene swag

Als promotionele producten effectieve ambassadeurs van je (groene) waarden willen zijn, moeten ze dus op alle mogelijke manieren milieuvriendelijk zijn. Te beginnen met het materiaal waarvan ze gemaakt zijn: ga voor gerecyclede en/of natuurlijke grondstoffen. Maar het gaat om meer dan dat. Denk ook aan het zorgvuldig bepalen van het productievolume – produceer niet meer artikelen dan nodig is. Daarmee voorkom je dat veel exemplaren op de vuilnisbelt terecht komen (make-on-demand of MOD). Wees even bewust in de keuze hoe je de promo’s verpakt en verstuurt. En zorg dat het ding in kwestie niet na twee weken de geest geeft. Doet het dat na verloop van tijd alsnog,  laat het daarna gerecycled worden. Lees al onze tips over duurzame relatiegeschenken voor meer inspiratie.

Lees ook:  Waarom mannelijke relatiegeschenken trending zijn + 3 voorbeelden.

Trend 4: Promotionele cadeautjes voor alle stakeholders

Naast klantgerichte promoties en het verwennen van medewerkers zien steeds meer organisaties in hoe afhankelijk ze ook zijn van ketenpartners. Zij beseffen dat attente geschenken ook die  relaties kunnen verstevigen. In 2024 zullen we denk ik een golf van op maat gesneden hoogwaardige relatiegeschenken zien opkomen, gekozen en ontworpen om je dankbaarheid ook naar gewaardeerde ketenpartners tastbaar te uiten.

In 2023  identificeert 42 procent van de bedrijven  relatiebeheer zelfs als een belangrijke reden voor het geven van relatiegeschenken. “Expressing how much you value your relationships with your partners can go a long way in further strengthening and developing your collaborative partnerships”

Trend 5: dat hele Swag-gedoe uitbesteden

De laatste trend die ik wil noemen is het geheel uitbesteden van ‘business gifting’ aan vertrouwde gespecialiseerde partnerorganisaties; zodat marketeers (en HR-mensen) zich kunnen focussen op hun primaire taken. 

Door een professionele partner in te huren, die in staat is om elke stakeholder op tijd en conform de regelgeving te verblijden met een bij zowel gever als ontvanger passend geschenk, kan een organisatie veel tijd, kosten en sores besparen. En ‘gifting’ optimaal inzetten voor wat je ermee bedoelt. Kijk eens naar de mogelijkheden van een relatiegeschenken platform.