Mag je social distancing bewaken met tracking devices?

Social distancing gadgets helpen ons herinneren wat 1,5 meter is. Corona-proof! Maar zijn deze slimme afstandsmeters ook AVG-proof?

Zogenaamde GPS-tracking apparaatjes worden vaak toegepast in (dure) auto’s en motorfietsen. Soms lees je ook wel over toepassingen voor hondenkinderen, ex-gedetineerden of ‘verwarde’ senioren

In de VS is enige ophef ontstaan over een nieuwe en steeds populairder toepassing van de apparaatjes. Ze worden ingebouwd in armbandjes, die een waarschuwend geluid laten horen zodra de werknemer op de werkvloer binnen de 1,5 meter van een collega (eveneens uitgerust met zo’n armbandje) komt.

Veel bedrijven denken na over het corona-proof maken van hun werkomgeving. Hoe implementeer je maatregelen als anderhalve meter afstand houden? Vooral surveillance-bedrijven zien ongekende nieuwe mogelijkheden in de Covid-crisis. Afstandsmeters bedrukt met je logo, een slim idee – Of toch niet? 

Waarschuwen mag, maar data opslaan mag niet, zeker niet persoonsgebonden.

Big brother op de werkplek

Bedrijven als SupercomArista en Redpoint Positioning Corporation zien vooral de positieve kanten van personeel monitoring in tijden van Corona. Maar mensenrechtenadvocaten zien grote problemen. De tracker van Arista bijvoorbeeld waarschuwt niet alleen, maar houdt ook bij met wie de drager contact heeft gehad. Locatietags die aan belangrijke objecten, voertuigen of personeel zijn bevestigd, delen hun locaties in realtime. Een server volgt en identificeert deze objecten, voertuigen of personeel.

Denk aan de Corona-app van onze minister de Jonge die vroegtijdig stierf. Alle bewegingen en contacten van de drager worden opgeslagen in de cloud. De werkgever kan niet alleen een lijst overtreders van de 1,5-meter bubbel uitdraaien, maar ook  een gedetailleerd overzicht van alle sociale interacties op de werkplek kunnen bieden. 

Lees ook:  Hoe beloon je een vaccinatie tegen corona?

De Supercare-app van het Israelische Supercom HaMaGen (Het Schild) is een gelegenheidsversie van een app voor gevangenen en gevangenissen. En nu ineens ook bij uitstek geschikt voor pandemie-beheersing. Big Brother op de werkplek, waarschuwt The Intercept, een ‘award-winning news organization dedicated to holding the powerful accountable through fearless, adversarial journalism’.  

Is het een goed idee?

Onze collega’s van het ASI vinden het ook maar een slecht idee, althans voor hun eigen werknemers. Ze vinden het teveel ruiken naar enkelband en Chinese toestanden. Maar als je nu echt alleen maar een signaal zou geven, met de garantie dat er geen gegevens worden opgeslagen en voor andere doeleinden gebruikt – zou het dan geen leuke gadget zijn, nu? 

AVG Proof afstandsmeters

Zo een slimme afstandsmeters leveren bijvoorbeeld het Nederlandse Novick en het Belgische Prodongle. Beide leveranciers melden expliciet, dat geen persoonsgegevens opgeslagen worden. De devices communiceren onderling (zonder wifi, of gps) via infrarood en bluetooth. Er wordt geen data opgeslagen of via een extern netwerk gedeeld.

Een waarschuwende piep en lichtsignaal zou natuurlijk wel helpen in kantoortuinen, scholen, musea of in de horeca – beter dan duizenden keren sorry moeten zeggen! Zolang de privacy van de drager maar gewaarborgd blijft.