De 10 Beste Giveaways (en de slechtste)

top of the flops

Ondernemers in ons buurland Duitsland investeren jaarlijks zo’n 3,5 miljard euro  in ‘corporate gifting’: relatiegeschenken voor bekende en anoniem weg te geven promotionele artikelen, in goed Nederlands ‘giveaways’. Het behoeft geen betoog, zie elders in deze blog, dat je die geschenken, groot én klein, met zorg moet kiezen. Wat zijn vandaag de dag goede giveaways, en wat niet?  In dit artikel zetten we de beste giveaway ideeën voor je op een rij.

Giveaways: The good, The bad and The ugly 

De beste giveaways maken de ontvanger blij en zorgen dat  hij  of zij goede herinneringen heeft aan de gever, het merk of de organisatie. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat een geapprecieerd cadeautje altijd positief werkt en de investering meer dan waard is. Vooral als het langere tijd gebruikt wordt en daarmee de gever in het zonnetje zet.

Beste giveaways: 10 tops

 1. Balpen
  Een  balpen is  niet bijzonder origineel, maar altijd nuttig en daarom een klassieker. In een enquête zei  69 procent van de respondenten blij te zijn met pennen. Kwaliteit, zowel als schrijfgereedschap als qua duurzaamheid van materialen en design, is tegenwoordig belangrijk. 
 2. USB-Stick / harddrive
  Van alle freebies en giveaways is de bedrukte usb stick het populairst bij de ontvangers. Je kunt met deze giveaway bijna niet fout  mee gaan, want 83 procent van de respondenten waardeert dit geschenk. Bovendien komt zo’n mobiele database vaak van pas en kan het jarenlang dienstdoen. Je kunt ze tegenwoordig krijgen in alle mogelijke vormen – van hout tot metaal, van bioplastic tot  leer en van simpel tot bizar qua vorm.
 3. RFID-beschermhoes
  Privacy en Cyber security zijn hot – wie wil onbevoegden hun eigen gegevens laten uitlezen?  Daarom is  een RFID-beschermhoes voor bankpas of id-bewijs een van de beste giveaways voor alle bedrijven die de privacy en veiligheid van hun relaties waardeert.
 4. Powerbank
  Alle batterijen van mobiele telefoons zijn op ongelukkige momenten leeg –  iedereen kent dit probleem. Hoe goed is het om een powerbank op zak te hebben, oftewel een mobiele extra batterij voor mobiele apparaten. 76 procent van de ondervraagden zou blij zijn met deze giveaway. Verkrijgbaar voor minder dan 10 euro.
 5. Aanstekers
  Voor je in de anti-rokers kramp schiet, stop! Het zijn niet alleen rokers die aanstekers nodig hebben. Net als de balpen is de aansteker een van de  goedkope giveaway klassiekers die lang bruikbaar zijn. Als het kan worden bijgevuld,  is dat mooi meegenomen – en blijft je naam nog langer in beeld.
 6. Mascara of lippenbalsems
  Veel vrouwen (maar ook steeds meer mannen) gebruiken zwarte mascara elke dag. Maar het is zeer zeldzaam om mascara als relatiegeschenk te  krijgen. Voor een vrouwelijke doelgroep is dit een insider tip die je  gegarandeerd  zal doen herinneren. Ook goed: kleurloze lippenbalsems zijn geliefde giveaway items voor de wintersporters en lippenlovers.
 7. Kinderpleisters
  Bij ouders ben je een hit  met deze give-away. Kinderen hebben voortdurend pleisters nodig. Omdat ze zichzelf pijn doen. Als troost. Want de oude is er alweer losgekomen tijdens het spelen. Als papa of mama dan een hoesje met kindvriendelijke pleisters (of effen pleisters in je bedrijfskleur) uit hun zak kan trekken, is het nageslacht gelukkig. En de ouders zullen je  dankbaar zijn en zullen  je  gegarandeerd positief  herinneren. Bij een landelijke prikcampagne mocht ik ooit een setje pleisters ontvangen met een stoer design van een bekende tattoo artist erop: Henk Schiffmacher pleisters.
 8. Post-its of sticky notes
  Ze liggen te stralen op bijna elk bureau – dus bieden ze veel impressies. Maar laat alsjeblieft ruimte  op de kleine stukjes papier: als je logo het grootste deel van de ruimte in beslag neemt, verdwijnt het nut van deze handige geheugensteuntjes.
 9. USB-Hub
  Ten opzichte van de reclame pen is de USB-hub als giveaway in dit lijstje een van de nieuwkomers, maar toch zijn deze gadgets al erg populair. 73 procent van de ondervraagden zou blij zijn met deze giveaway.
   
 10. Paraplu
  Hoewel je deze giveaways alleen ziet wanneer het regent, bieden ze wel een enorm groot drukoppervlak, en dus mega veel zichtbaarheid voor branding. Maar pas op: het professionele advies luidt echter om je logo nooit mega groot op goodies te drukken. Niemand houdt immers van een reclamezuil. Stijlvolle paraplu’s zijn ook populair bij de ontvangers: 70 procent zou er blij mee zijn. Misschien omdat je ze zo snel weer kwijtraakt, net als aanstekers en pennen.
Lees ook:  Top 3 Hollandse kerstpakketten 2019

Ben je een beursdeelname als exposant aan het voorbereiden? Check dan de 10 beste giveaways voor beurzen.

Wat je liever niet weggeeft: 10 slechtste giveaways

 1. Ballonnen
  Geen enkele andere giveaway is  zo impopulair als bedrukte ballonnen.  Slechts 21 procent van de ondervraagden zou er blij mee zijn.
 2. Snoepjes
  Hoewel ze  graag worden gegeten, hebben ze geen enkel blijvend effect. Het duurt ongeveer 20 minuten voor je bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor je in een sugar rush terecht komt. Snel daarna wordt je extra moe. Het pakje met jouw logo belandt in de prullenbak.
 3. Koelkastmagneten
  In de VS  is het misschien logisch, maar in dit land  verdwijnen de meeste koelkasten achter ingebouwde fronten – en ze zijn niet magnetisch.  Dit is waarschijnlijk de reden waarom koelkastmagneten nogal impopulair als giveaway zijn: slechts 12 procent is erg blij met dit geschenk.
 4. Sleutelhanger
  Ze belanden meestal in de  klade,  om nooit meer gezien te worden, omdat ze  simpelweg te inflatoir worden weggegeven. Als je een sleutelhanger als giveaway wil kiezen, ga dan voor een bijzondere variant: met een minisleutel, gepersonaliseerd met naam, waterpas, zaklamp of zakmes.
 5. Frisbees
  Laten we eerlijk zijn: hoe vaak zie je iemand frisbee spelen?  En zo ja, dan maar een paar dagen per jaar.  Daarom is een frisbee geen goede weggever – en ook nogal impopulair: slechts 5 procent van de ondervraagden zou er erg blij mee zijn.
 6. Pluche speelgoed
  Je kunt kinderen even blij maken, maar er is een hele armada van knuffels in de kinderkamers,  daarom zal die van jou daar zeker verdwalen. En ouders zullen eerder geïrriteerd raken als de pluche speelgoeddierentuin nog meer uitbreidt.
 7. Caps
  Bijna niemand loopt graag rond met reclameboodschappen die in de mode zijn.  Slechts 10 procent van de ondervraagden zou erg blij zijn met een petje of een baseballcap.  Dus als je graag een pet wilt geven als giveaway, dan alsjeblieft met alleen een discreet logo.
 8. Zakkalender
  In tijden waarin bijna iedereen een smartphone heeft, heeft niemand meer zakkalenders nodig. Het is beter om een weekkalender voor het bureau of een wandkalender te geven.
 9. Plastic draagtassen 
  Ze zijn niet erg populair meer bij de ontvangers: slechts 6 procent zou er erg  blij mee zijn. Het is beter om wat van stof te pakken: 23 procent is hier erg blij mee.
 10. Alcohol
  Is nogal impopulair: Slechts 13 procent zou er erg blij mee zijn. Niet-alcoholische dranken worden beter ontvangen: 25 procent is er  erg blij mee. Dranken zijn echter geen duurzame reclamemedia – eenmaal leeg, gaat de fles de vuilnisbak in.