Relatiegeschenken in de USA

Costco start met de verkoop van relatiegeschenken in de VS.

Wederom een grote retailer die zich begeeft in de promotionele productenindustrie via een partnerschap met een relatiegeschenk groothandel. 

Bron: ASI

De verkoop van promotionele producten en relatiegeschenken gaat via een mobielvriendelijke website waarmee bedrijven en consumenten artikelen online kunnen bestellen inclusief bedrukking. Harland Clarke is de relatiegeschenk groothandel die erachter zit. Dezelfde distributeur van Walmart Promo Shop, die vorig jaar werd gelanceerd.

E-commerce giganten

Walmart, Costco… geen kleine spelers. Op het gebied van e-commerce zijn dit serieuze bedreigingen voor de traditionele relatiegeschenk leverancier. Het zijn reusachtige webshops met professionele online operaties. De website van Walmart krijgt bijna 400 miljoen bezoeken per maand. Costco is iets kleiner, maar toch ook goed voor ca. 50 miljoen bezoeken per maand.

“I think the industry is big enough for everyone

Nina Shatz, Halo Branded Solutions

Nina Shatz, brand development directeur van HALO Branded Solutions, maakt zich desondanks geen zorgen. Grote namen als Costco en Walmart beschouwt ze niet als een belangrijke concurrentiedreiging voor haar bedrijf. Door het bieden van creatieve oplossingen en een toegewijde klantenservice hoopt zij het verschil te blijven maken. Haar slimme verkopers en vertegenwoordigers bouwen een hechte relatie met hun klanten op.

Europa

Er is niets dat in Europa, laat staan in Nederland, te vergelijken is met deze reusachtige big-name retailers. Een bedrijf als de Makro, of Sligro misschien? Ze doen niets met promotionele producten echter. Wel zijn ze actief op het gebied van kerstpakketten. In de relatiegeschenken markt is kantoorartikel leverancier Staples al een tijdje actief.

Lees ook:  Beste relatiegeschenk ooit ontvangen

Gemaco

De grootste spelers in Europa zijn vooralsnog traditionele leveranciers van promotionele artikelen. Begin dit jaar verwierf het Duitse investeringsfonds Capiton een meerderheidsbelang bij het Mechelse bedrijf Gemaco. Twintig en nog wat jaar geleden gestart als familiebedrijf. Ze werken er inmiddels voor grote merken als Mars, Unilever of Bridgestone.

En dankzij een overname van een collega: het Britse Supremia International is hun omvang bijna verdubbeld. Samen zijn ze nu goed voor een omzet van bijna $ 200 miljoen en meer dan 400 werknemers.