Relatiegeschenken die indruk maken

Ontdek de kracht van doordachte relatiegeschenken! Leer hoe je relatiegeschenken kiest die een blijvende indruk maken met deze 8 relatiegeschenken tips.

Met een geschenk(je) op zijn tijd kun je klanten, prospects en medewerkers, bestaande of toekomstige, laten zien dat je hen waardeert en aan hen denkt. Met een geslaagd geschenk zorg je ervoor, dat zij ook aan jou denken. Zo’n presentje laat ze zien waar je ‘merk’ voor staat – of het nu degelijkheid, speelsheid, creativiteit, vakmanschap of iets anders is. Ik weet als professionele ontvanger dat unieke, met zorg gekozen relatiegeschenken jarenlang bewaard, gebruikt of genoten worden.

En ik bedoel daarmee niet de normale ‘stuff-we-all-get  oftewel SWAG merch. Al drink ik ook vaak uit een beker-met-logo of schrijf ik met een bedrukte balpen, ik kan niet zeggen dat ik me de gever altijd even blij herinner. Swag is leuk als giveaway op een beurs, en sommige items hebben best lang dienst gedaan. Maar om echt indruk op me te maken moet een relatiegeschenk meer te bieden hebben.

Acht tips voor indrukwekkende relatiegeschenken

Ik heb in de loop der jaren een lijstje met belangrijke kenmerken of eigenschappen verzameld die ik graag met jullie deel. Willen jullie écht indruk maken met je relatiegeschenk, check je keuze dan op de volgende kenmerken.

1. kies iets unieks

Liefst iets waarvan de ontvanger zo niet achterover slaat dan toch in elk geval een verraste en blije opmerking over zal maken, liefst hardop in het bijzijn van derden. “Wow, dat is andere koek!” Let wel op dat het niet alleen de aandacht trekt, maar ook in de hoofden van ontvangers je brand en imago versterkt. Een voorbeeld dat ik recent langs zag komen was het relatiegeschenk van cartoonist Mark Anderson van Andertoons. Hij bouwde een beeldje van zichzelf aan zijn tekentafel en stuurde zijn relaties een uniek Lego-bouwpakketje!

Lees ook:  Social distancing campagnes: 4 voorbeelden
lego poppetje bedrukken met logo als indrukwekkend relatiegeschenk idee

2. Maak het dikker dan een envelop-met-inhoud

Je hart gaat sneller kloppen van het ontdekken van een pakketje in je brievenbus dan van een envelop, hoe opvallend vormgegeven ook (denk aan die walgelijke brieven van de postcodeloterij).

Een pakket, hoe klein ook, belooft meteen die unieke blije unboxing-experience, waarover wij vaker schreven. Je relatiegeschenk moet een optimale beleving betekenen, vanaf het eerste moment dat de ontvanger het aangeboden krijgt. Alleen al die heerlijke spanning zal in de herinnering blijven en positieve gevoelens oproepen.

3. Geef de ontvanger iets te doen

Denk aan het lego-tafereeltje dat de ontvanger zelf in elkaar moest zetten: zelfwerkzaamheid begint al bij het unboxen maar of het nu gaat om een doe-het-zelf-kit, een puzzel of zelfs een leuke gadget, interactieve cadeautjes maken meer indruk dan kant-en-klare items als een fles champagne. 

De clou is natuurlijk om iets te verzinnen en vinden dat niet alleen jou en je merk representeert , maar ook resoneert met de ontvangers, hen ‘in beweging’ zet. Hoe langer ze bezig zijn en blijven met je cadeau, hoe sterker de positieve associatie met je merk wordt.

4. Maak het relevant

De beste relatiegeschenken sluiten nauw aan bij wat jullie organisatie maakt, is en wil uitdragen. Het gaat niet alleen om iets weggeven; het gaat om het vertellen van het verhaal van jullie merk. Zo kun je in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen je relatiegeschenken op talloze manieren koppelen aan een goed doel.

5. Creatief en stijlvol 

Zuinig kiezen mag, mits je geschenk er niet goedkoop uitziet. Streef naar een gezonde balans tussen kosten en kwaliteit. Juist de gepercipieerde waarde moet en kan hoog zijn, ook al blijven de kosten beperkt. Denk wéér aan dat Lego-setje…. Creatieve en stijlvolle geschenken laten een blijvende indruk achter, ze laten de zorg en aandacht zien die jij je relaties waard acht.

Lees ook:  Sorry zeggen met relatiegeschenken: hoe doe je dat?

6. Vergeet je logo niet

Nogal voor de hand liggend… maar soms moeilijk te realiseren, zeker als je een (ander zijn) merkartikel wil weggeven. Je gaat geen Dom Perignon etiket overplakken, of de wijzerplaat van een Rolex. Of zo een duur geschenk  dus lang als een stille ambassadeur voor jóúw merk zal fungeren is dus maar de vraag… een logo is essentieel voor een duurzaam relatiegeschenk. Het mag het ontwerp niet schaden, maar moet wel zichtbaar genoeg zijn en blijven.

7. Kies iets dat lang(er) meegaat

Bloemen of een doos bonbons zijn altijd een heerlijk gebaar, maar ze zijn vluchtig, zeker een doos bonbons haha. Streef bij het selecteren van een duurzaam relatiegeschenk naar een lang nut en een lange levensduur. Ga voor duurzame en praktische geschenken die passen in de dagelijkse routines van je relaties, zodat je gebaar én je merk lang top of mind blijven. Van mij mag er dan ook een doosje bonbons bij verpakt worden.

8. Doe zichtbaar je uiterste best

Het gaat uitdrukkelijk niet altijd om het prijskaartje. Soms is het juist de moeite die je blijkbaar gedaan hebt en de gedachte achter een geschenk waardoor het positief opvalt.

Of je het nu laat zien in de personalisatie van de creatieve verpakking of zelfs voor elke individuele ontvanger iets selecteert dat perfect aansluit bij haar of zijn voorkeuren van de ontvanger, het is van belang dat zij zich bewust is van jouw speciale aandacht en waardering. 

Die krijg je gegarandeerd dubbel en dwars terug!