Promotionele producten blijven krachtig marketinginstrument

Meest populaire categorie: promotioneel textiel

Belangrijk Amerikaans onderzoek over de kracht van promotionele producten als marketinginstrument

Het Advertising Specialty Institute® (ASI), de grootste leveranciersorganisatie ( met > 25000 leden) in de promotionele-producten-branche in de VS (jaaromzet $ 23,2 miljard)  publiceerde eind maart de 2022-editie van zijn jaarlijkse Ad Impressions Study, het in elk geval kwantitatief belangrijkste onderzoeksrapport van de sector.

Everyone loves swag!

Gebaseerd op gegevens verkregen van 40.000 consumenten biedt het onderzoeksrapport een onvergelijkbaar inzicht in de ‘waarde’ van merkgerelateerde promotionele producten. Promotieartikelen, ook bekend als swag, zijn nog altijd erg geliefd in de ogen van de eind-ontvangers van dergelijke ‘goodies’. Het rapport bepaalt welke promo’s de meeste impact hebben als marketing tool. “Promotionele producten zijn nog steeds enorm waardevol voor de grootste merken ter  wereld”, aldus Tim Andrews, CEO van ASI.

Wat zijn promotionele producten?

ASI verstaat onder promotionele  producten artikelen zoals pennen, T-shirts of mokken die bedrijven en organisaties overal ter wereld weggeven om hun merk te promoten, om relaties, klanten en/of medewerkers te bedanken. “Het jaarlijkse onderzoek van ASI  is extreem waardevol voor de promo-industrie, vooral in deze economisch stressvolle tijden, waarin afnemers zo hard mogelijk bewijs vragen voor de duurzame power van promo’s,”  aldus Andrews. “Met de infographics kunnen leveranciers in één oogopslag zien welke producten het meest effectief zijn  om aan hun klanten te pitchen; tot op  het niveau van de leeftijd, het geslacht en de  regio van hun eindgebruikers.”

5 beste promotionele producten als marketinginstrument

Het 2022-rapport  identificeert de top vijf promotionele producten voor alle 50 staten en van zes specifieke regio’s plus Washington, D.C. Zo leren we dat de vijf meest invloedrijke productcategorieën in de VS (wederom) zijn polo’s, andere sport- en vrijetijdskleding, mondmaskers en overige PPE-producten (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). Jongere consumenten (25-34 jaar) gaan voor (sport)kleding, pennen, tassen en PPE.  In booming Texas zijn vooral bureau accessoires, tassen en T-shirts populairder dan elders in de VS. 

  1. Textiel
  2. Mondmaskers + PPE
  3. Pennen
  4. Tassen
  5. Bureauaccessoires

Nummer 1: promotioneel textiel

Al meer dan tien jaar bewijst het ASI-rapport dat relatiegeschenken de merkbekendheid en merkentrouw bij 85% van de  ondervraagde consumenten enorm versterken en bestendigen. Vooral als het (draagbare) kleding betreft.

Net als eerdere versies van het onderzoek toont ook het 2022-rapport duidelijk aan dat promotionele producten een sterke ROI leveren tegen relatief extreem lage kosten. Daarom blijven artikelen met merknaam en logo ook voor het MKB een aantrekkelijke keuze. In vergelijking met reclame in kranten, radio, tijdschriften, televisie, internet en mobiele  blijken promotionele producten de meest gewaardeerde  vorm van reclameboodschap.

Best logisch ook, want merchandise is ook als personeelsgeschenk een cool middel om betrokkenheid en een gevoel van saamhorigheid te creëren. Net zoals je graag een t-shirt ontvangt van je favoriete voetbalclub of band, krijg je ook graag een t-shirt van de plaats waar je ~40 uur van je week doorbrengt.