Promotionele asbakken weer in de mode

Afbeelding credits: © MAD, Paris / Christophe Dellière

Relatiegeschenken met een verhaal: het tweede leven van de promotionele asbak

Sinds ‘rokers’ zich alleen nog op straat in al hun zwakte en onwelriekendheid durven vertonen, is een van de ooit bekendste als reclameartikel ingezette objecten, de asbak, geheel uit ons dagelijks leven verdwenen. Het is helemaal niet zo heel lang geleden, dat in elk huis een of meer tafels, kasten en planken als drager dienden voor die niet zelden fraai uitgevoerde voorwerpen. Zelfs in het kleinste kamertje was er vaak nog plaats voor gevonden.

In ons werelddeel begon de verslaving rond de 16e eeuw. En al in 1603 waarschuwde koning James van Engeland dat roken “weerzinwekkend en een voor  de hersenen schadelijke” gewoonte was. Recenter verbood Adolf Hitler al roken in de openbare ruimte.

Kettingroken is uit, maar deze vintage promotionele asbakken zijn nu cool

Er zijn ongetwijfeld nog rokers die thuis een asbak gebruiken, maar inmiddels zijn ze zeldzaam geworden – en dus een gewild en soms duur collector’s item geworden. Een getinte glazen asbak uit het beroemde bordeel “Le Sphinx”in Montparnasse bracht recent op een veiling € 600 op. Een Art Nouveau exemplaar van Moser €1.100, een Rolex asbak €1.400, een Murano-glazen €1.700 en een antieke uit India geheel van jade stond te koop voor €2.700.

collectable vintage rolex reclame asbak
Rolex asbak uit de jaren 50 (credits: Alessandrociani.com)

Verzameling 1700 vintage promotionele asbakken

Maar ook minder kostbare asbakken met promotionele op- of indruk zijn een rage onder verzamelaars. Sommige modellen vinden zelfs hun weg naar musea. Zo schonk de familie van een grote  Franse verzamelaar, Guy Sirot-Devineau, een opmerkelijke collectie van 200 fraaie stukken  aan het Musée des Arts Décoratifs in Parijs. Daarna bleven er nog 1500 over…

Lees ook:  Snowglobes bedrukken?

Asbakken als reclameartikel verschenen aan het eind van de 19e eeuw in cafés en bleven ruim een eeuw enorm populair. Na 1980 wilden steeds minder merken met ‘roken’ geassocieerd worden en verdwenen deze niet zelden fraaie objecten – om veertig jaar later ineens weer geheel ‘en vogue’ te worden.