Primera: relatiegeschenken om de hoek

Je kent Primera* vast wel – een van de ruim 520 Primera-winkels is in Nederland nooit ver weg. Vroeger ging je naar die winkel om sigaretten te kopen, en/of voor zogenaamde ‘gemaksartikelen’ – wenskaarten, postzegels en balpennen. Tegenwoordig kopen veel mensen er een cadeaukaart. En ook kun je er gepersonaliseerde cadeaus met naam en foto bestellen. Laat bijvoorbeeld je eigen glas graveren bij Primera. 

Cadeaukaarten te kust en te keur

Gaven we elkaar eens papieren boeken- of VVV-bonnen; nu zijn er duizenden Gift Cards (tastbaar of digitaal) die ons in staat stellen om vrienden en bekenden via social gifting ontelbaar veel verschillende cadeautje te geven. En als je door de bomen het bos niet meer ziet. Geef dan de Primera Keuze cadeaukaart. Want dan laat je de ontvanger zelf een keuze maken uit meer dan 100 cadeaukaarten uit het assortiment van Primera.

Wat is een cadeaukaart?

Cadeaukaarten of Gift Cards zijn een specifiek soort debet-kaarten, die één of meerdere keren ‘geladen’ kunnen worden met geldelijk tegoed, dat de kaarthouder vervolgens kan gebruiken voor de aankoop van goederen en diensten, apps, gametegoeden en muziek; bij één specifieke dan wel bij meerdere leveranciers, die samen tot zo’n service hebben besloten.

Ze zijn niet te verwarren met Private Label Cards; dat zijn (meestal VISA-) debet- of creditcards, uitgegeven op basis van een contractuele overeenkomst tussen een financiële instelling en een derde partij (bijv. een benzinemerk). De consument dient deze private label card zelf ‘gevuld’ te houden, maar er zijn wel speciale extraatjes aan zo’n kaart verbonden. 

Verwen ook je relaties met een Gift Card!

Gift Cards zijn prima geschikt als relatiegeschenk. De wereldwijde markt voor promotionele gift cards zal naar schatting met 14,6% per jaar blijven groeien tot  ruim 850 miljoen USD in 2027, zo berekent Data Bridge Market Research.  Vooral de retail-sector zal er steeds meer en vaker gebruik van gaan maken in promotionele acties. 

Big Tech geeft ook Gift Cards uit

Maar zie ook Amazon, of Apple, dat eind juli (2020) een nieuwe eigen  ‘universele’ cadeaukaart introduceerde, die je gebruiken kunt om hardware, software, én ‘diensten’ bij Apple te kopen. Apple verkoopt trouwens ook eigen relatiegeschenk kaarten en waarschuwt kaarthouders dat de tegoeden bij Apple nooit bij andere leveranciers dan bij Apple zelf besteed kunnen worden – en zeker niet als betaalmiddel erkend worden door de belastingdienst!

*Primera werd in 1991 opgericht als coöperatie van zelfstandig ondernemers in de tabak- en gemaksbranche. Inmiddels is het assortiment enorm uitgebreid: je kunt er terecht voor cadeaukaarten, wenskaarten, postzegels, tijdschriften, boeken, dagbladen, tabak, Staatsloterij, Lotto, beltegoed, tickets, kantoorartikelen en inktcartridges. En voor relatiegeschenken dus!