Pop-up museum showt de evolutie van promotionele producten

Van 9 tot en met 11 januari werd in Düsseldorf weer de PSI weer gehouden – Europa’s meest toonaangevende vakbeurs voor de promotionele producten industrie. Voor het eerst werd daar door de organisatie een formeel ‘partnerland’ aangewezen, in haar streven naar meer Europese samenwerking in de sector: het Koninkrijk der Nederlanden.

Het Nederlandse landenpaviljoen, resultaat van nauwe samenwerking met onze nationale branchevereniging PPP en PromZ, bood de ruim 10.000 bezoekers uit heel Europa een programma berstensvol waardevolle kennis over de ontwikkelingen en kansen van de  haptische reclame in Nederland. Een breed scala aan producten en diensten uit alle geledingen van de Nederlandse promotionele producten industrie diende als decor voor diverse interessante lezingen. Op de beurs zelf waren er natuurlijk de nodige Nederlandse deelnemers.

Tradition meets transformation: “MoPA Museum of Promotional Articles”

De beurs bood veel interessants – wat mij vooral opviel was in hal 10 het ‘“MoPA Museum of Promotional Articles”. Op ruim 170 vierkante meter kreeg de bezoeker daar te zien hoe het promotionele product ooit ontstond en evolueerde – en hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. 

5.000 jaar schriftelijke communicatie

Van de eerste griffels uit Mesopotamië, via het Egyptische hiërogliefenschrift tot de ganzenveer: het belang van geschreven communicatie werd geïllustreerd met Galileo Galilei’s notitieboekjes, maar ook met de balpen patenten van  John Loud. Culminerend in  het succesverhaal van de BIC Cristal, die vanaf 1950 hét icoon van het promotionele product werd.

Vuur maken

Johannes Wolfgang Döbereiner vond in 1823 de eerste aansteker uit, maar ook de geschiedenis van lucifers is opmerkelijk. Van de dompelwedstrijden van Jean-Louis Chancel in 1805 tot de toevallige uitvinding van de lucifer door John Walker in 1826, deze simpele voorwerpen maakten niet alleen het leven aangenamer, maar bieden tot de dag van vandaag promotionele mogelijkheden.

Lees ook:  Fansjaals voor je museum
uitvinding paraplu

Paraplu en parasol: empowerment van vrouwen

Jonas Hanway moge in 1750 de eerste man geweest zijn, die in London de nuffige Parijse parasol gebruikte als regenscherm,. In het museum leerde ik hoe de suffragettes de paraplu als eersten gebruikten als uithangbord voor hun idealen en boodschap aan de wereld. Tot vandaag de dag wordt het regen- of zonnescherm daarvoor ingezet!

bedrukte paraplu vrouwen rechten

Promotionele producten: spiegel van het leven

Eens te meer bedacht ik me, hoe interessant het ‘promotionele product’ toch eigenlijk is. De Romeinen gebruikten al relatiegeschenken, en waarschijnlijk bracht de neanderthaler ook al weleens een bloemetje mee. Dat wij vrouwen de eerste paraplu’s bedrukten wist ik nog niet, maar nu dus wel. Dankzij de PSI in Düsseldorf.