Bic neemt het Amerikaanse Rocketbook over

Begin november nam het Franse BIC (bekend van de pennen, aanstekers, scheermessen en andere promo-artikelen) de Amerikaanse fabrikant van herbruikbare kladblokken/notitieboekjes Rocketbook over. 

Uitwisbaar notitieboek Rocketbook verkocht voor € 34 M

Rocketbook werd opgericht in 2014, en behaalde in fiscaal jaar 2019 een omzet van 32 miljoen dollar (ongeveer 27 miljoen euro). Het is bekend vanwege de herbruikbare notitieboekjes. De teksten en tekeningen kun je met een bijbehorende app scannen en ‘automatisch’ in  je eigen cloud-omgeving kunt opslaan. De pagina’s van de boekjes zelf zijn met een vochtig doekje moeiteloos te wissen. Een vergelijkbaar concept als correctbook dat actief is in de Nederlandse relatiegeschenkenmarkt.

“De transactie zal worden gestructureerd op basis van een eerste betaling van 34 miljoen euro ($ 40 miljoen). En een uitgestelde betaling waarvan de hoogte zal worden bepaald op basis van de toekomstige prestaties van Rocketbook”, aldus Bic in een persbericht. De afronding van de deal wordt voor het einde van het jaar verwacht.

Hoe werkt zo’n eindeloos herbruikbaar – uitwisbaar – notitieboek?

  1. Zet je (speciale) pen op het ‘papier’, maak je notities, en/of teken een beeld. Bepaal de bestemming: Google Drive, Evernote, Dropbox, OneDrive, Microsoft OneNote, Slack, Box, iCloud, iMessage of Email, door deze aan te vinken op je ‘papier’.
  2. Open de Rocketbook app en log in. Kies “Destination” en geef bij elk symbool de juiste bestemming. Scan je doc met de app en verstuur in PDF of JPEG formaat.
  3. Wis de pagina op je kladblok met een doekje.

Groeimarkt

Met deze overname betreedt Bic de markt van (semi) ‘digitaal’ schrijfgerei. Uit marktonderzoek blijkt dat deze markt een groei van tussen de 5% en 10% per jaar te zien gaat geven, tot ca 4 miljard euro in 2025. De nieuwe activiteit zal worden geïntegreerd in de divisie kantoorartikelen van Bic. In 2019 realiseerde deze divisie een omzet van 774,4 miljoen euro. Bijna 40% van de omzet van 1,95 miljard euro voor de hele groep.

Lees ook:  Kalenders en notitieboeken blijven populair ondanks digitale tijdperk