Ook oplichters bestellen promotionele artikelen: Purchase Order Scams en CEO fraude in de promotionele producten branche.
Wordt de promo- branche bedreigd door de georganiseerde misdaad?
Ja, zo lezen we in ASI nieuws.
Criminele bendes blijken het in de Verenigde Staten gemunt te hebben op leveranciers van (duurdere) promotionele producten. De met valse purchasing orders bestelde promo’s verdwijnen naar de zwarte markt, zo blijkt uit de casus van een Amerikaans bedrijf dat voor $ 71.000 aan high-end speakers dacht te leveren aan een bekende en vertrouwde klant.
Meerdere distributeurs en leveranciers van promotionele artikelen in de Verenigde Staten hebben aan ASI Media gemeld de laatste tijd slachtoffer te zijn geweest van de zogenaamde Purchase Order Scams. Daarom denken onze US collega’s dat geen sprake is van incidenten, maar dat een of meerdere goed georganiseerde bendes zich specifiek zijn gaan richten op promotionele producten markt, als goedgelovige en goedkope bron voor ‘merchandise’ voor de zwarte markt. “Dit is meer dan incidentele fraude; er is iets groters aan de hand,” zegt een woordvoerder van het getroffen bedrijf. “Ze weten precies hoe wij werken en zakendoen.” De onderneming heeft de zwendel dan ook als zodanig gemeld bij de politie.
Purchase Order Scams
Het blijkt dat de oplichters zorgvuldig te werk gingen. Zij namen eerst per e-mail contact op met een sales rep van de onderneming. Daarbij deden zij zich met naam en toenaam voor als een echte en bekende klant, een inkoper van de Tarleton State University in Texas. De leverancier had eerder tot wederzijdse tevredenheid zaken gedaan met die organisatie en haar inkoopafdeling, dus de vraag naar draagbare luidsprekers, voor een campagne die zogenaamd gericht was op alumni, leek aanvankelijk niet verdacht. Alleen was er een kleine melding die helaas pas achteraf een alarmbel deed afgaan bij de verkoper: het gebruikte e-mailadres was marginaal anders dan het werkelijke adres van Turman, eindigend op ‘.edu.org’ in plaats van alleen ‘.edu’.
Wees waakzaam
Inmiddels weten jullie natuurlijk allang dat je bij vreemde emails altijd moet kijken naar de afzender – de rabobank stuurt nooit berichten vanuit een adres waarin de letters rabo niet of op vreemde wijze voorkomen! Controleer dus , zeker bij bestellingen, altijd het emailadres van de persoon of organisatie die contact opneemt.
De crimineel (of de organisatie) plaatste na ontvangst van de offerte snel achter elkaar drie bestellingen voor de betreffende luidsprekers. Achteraf waren er ook toen al een aantal red flags. Zo was alleen de eerste (beperkte) order er een voor speakers bedrukt met logo. Bij de volgende en grotere bestelde men speakers zonder het universiteitslogo! Toen vervolgens de bestelde kleur uitverkocht bleek was de onbekende inkoper graag bereid om ook exemplaren in andere kleuren te accepteren. De kleuren van de universiteit zijn paars en wit – waarom zou de instelling aan haar alumni cadeautjes in de verkeerde kleur sturen?
De inkooporders zagen er correct uit. De oplichters kwamen met PO’s die precies leken op die van de bekende klant. Compleet met handtekeningen van een aantal bestaande functionarissen van de universiteit. Pas later vergeleek men de PO’s in detail en was duidelijk dat ze niet klopten. De oplichters gaven opdracht om de goederen af te leveren bij een magazijn in Houston. Dat was achteraf ook al een teken dat er iets mis was, want de universiteit is gevestigd in Stephenville, TX, honderden kilometers ten noordwesten van Houston.
Uiteindelijk bleken de luidsprekers (snel) verscheept te zijn naar… Nigeria.
Nigeriaans business model?
Nigerianen lijken een voorliefde te hebben ontwikkeld – met de bijbehorende competenties – voor oplichting via het internet. Niet alleen vragen zij om hulp bij het incasseren van erfenissen of omkoopsommen – het geval van de JBL-luidsprekers leek als twee druppels water op een derde recent bij asi media gemeld incident. Daarbij deed de oplichter zich voor als Michael Pidcock, een echt bestaande inkoper verbonden aan de Universiteit van Ohio. Hij, althans zijn vertolker, probeerde 10.000 roestvrijstalen drinkbekers te bestellen – gelukkig was deze leverancier wél op zijn hoede. Maar in weer een ander geval, ongeveer een maand geleden, leverde een collega in the Midwest voor ongeveer $ 60.000 aan soundbars aan wat zich voordeed als energiebedrijf Florida Power & Light. Deze boeven waren bijzonder sluw: ze vroegen aanvankelijk om de producten naar het echte nutsbedrijf te verzenden, maar belden vlak voor de bezorgingsdag FedEx om te zeggen dat ze haast hadden en de spullen zelf zouden ophalen van hun hub. Hetgeen geschiedde, en de vogels plus drinkbekers waren gevlogen.
Pas ook op voor CEO-fraude
Naast fake PO’s is een andere geliefde methode de zogenaamde CEO-fraude. Daarbij meldt de hoogste baas of een andere C-suite bewoner zich liefst vrijdagmiddag laat per (erg gelijkende of zelfs correcte) email, en draagt de laatst achtergebleven medewerker van de administratie op om nog even een factuur te betalen of een aanbetaling te doen. Begin 2017 berekende de FBI de totale schade van dit soort praktijken in de VS alleen al op $ 2,3 miljard per jaar; dat het daarbij ook in Europa soms om forse bedragen gaat illustreert het geval van de Duitse auto-industrie toeleverancier Leoni, die voor 40-miljoen-euro het schip inging.