Er is niks mis met Jumbo’s hoofdspencer van supporters

Met de oranje Jumbo spencer ‘hoofdspencer van supporters’ is helemaal niks mis. Althans, niet heel veel. Het enige dat niet deugt is de commercial die ze erbij hebben verzonnen.

Jumbo’s spencer / draagtas behorende bij de WK-campagne + spaaractie ‘Hoofdspencer van Supporters’ verdiende een betere reclamespot

Waarom heeft Jumbo ervoor gekozen om bouwvakkers in hun hoofdspencer van supporters te hijssen voor de reclamespot? Bij een spencer denk ik aan kakkers, zeilers en golfers. Maar iedereen associeert de in polonaise hossende bouwvakkers in de commercial direct met de in oranje hesjes geklede bouwvakkers die onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden het stadion in Qatar hebben gebouwd. Dat was bepaald geen feestje op die bouwplaats, en de commercial leidde tot een storm van kritiek op social media. Om die reden is de is de commercial binnen een dag al van de televisie verdwenen.

Persstatement Jumbo WK-televisiereclame:

Jumbo heeft per direct besloten om de WK-televisiereclame die gisteravond voor het eerst te zien was stop te zetten. We realiseren ons nu dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest. Dit betreuren we ten zeerste en we bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan. Bron.

UPDATE:

Inmiddels is de gehele oranje spencer campagne offline. Ook in de supermarkten in Nederland is geen POS materiaal meer te vinden. In België loopt de spaaractie vooralsnog gewoon door. Alleen hier met rode spencers: juichvest van supporters.

Hoofdspencer van Jumbo: trui en tas in één

Klanten van Jumbo zijn sportliefhebbers pur sang. Maar omdat het WK dit jaar in de winter plaatsvindt, en de thermostaat in veel huizen gedwongen door de energiecrisis omlaag moet, kunnen we wel wat extra warmte gebruiken. Zo denk ik tenminste dat het brein achter dit premium moet hebben geredeneerd. Dan is de hoofdspencer van Jumbo een uitkomst. Draai je de spencer om dan heb je ook nog een super handige boodschappentas: voor de boodschappen bij Jumbo natuurlijk!

  • Verkrijgbaar in maat S/M en L/XL
  • Boodschappentas en spencer in één
  • Sneller sparen met Jumbo Extra’s
oranje voetbal spencer jumbo spaarcampagne

Actievoorwaarden

De looptijd an de spaaractie is van woensdag 2 november t/m dinsdag 6 december 2022 of zolang de voorraad spencers strekt. Klanten ontvangen bij elke 10 euro aan boodschappen één gratis juichzegel. Met 10 juichzegels heb je een volle spaarkaart, daarna moet je nog ongeveer € 5 of € 6 (met of zonder Jumbo EXTRA’s) bijbetalen. Los wordenJumbo’s oranje spencers verkocht voor €11,99.

Alternatieve WK reclamespot voor Jumbo spencer

Was een WK 2022 boycot toch veiliger? Of had deze blunder makkelijk voorkomen kunnen worden? Wie zal het zeggen? Maar even los van alle heisa rondom de foute televisiereclame, het premium an sich: een warme oranjekleurige spencer voor supporters en boodschappentas in één: super leuk gevonden premium voor een supermarkt!

Lees ook:  Squid Game visitekaartjes promo

En toch. De spencer is een beetje een preppy en kakkineus kledingstuk, de link met voetbal zie ik daarom niet meteen. En spencers passen ook niet 100% bij de Jumbo, eerder nog Albert Heijn, die het meeste probeert in de buurt te komen van de Marks & Spencers van Nederland. 

Jumbo’s vorige WK inhaker draaide om een ordinair huispak (weet je nog: de Roy Donders Juichpakken) en dat werd een mega succes. Logischer was een oranje bodywarmer of een oranje fleece deken. Dat was wellicht veiliger. In elk geval is iedereen het denk ik wel eens dat bouwvakkers niet de meest voor de hand liggende doelgroep is om een spencer aan te trekken. 

Tonnen cash geld

Het is allemaal zo absurd dat je bijna gaat vermoeden dat er opzettelijk een blunder is geënsceneerd. Al is ook dat zeer onwaarschijnlijk, want juist Jumbo kan wel wat goed nieuws gebruiken gezien de betrokkenheid van Jumbo-topman Frits van Eerd in een strafrechtelijke onderzoek dat draait om witwassen en btw-fraude in de autohandel. Vanochtend las ik in het FD dat er tonnen aan cash geld in zijn huis zijn gevonden waarvan Van Eerd niet de oorsprong kan verklaren.

Ik weet er in elk geval wel een leuke bestemming voor: de voorraad speciale voetbalshirts met goede doel ‘don’t turn your’ back opkopen bijvoorbeeld. Maar wat te doen met de (onverkochte) berg oranje spencers waar niemand in gezien durft te worden? Je raad het al: brand fill.