Mondkapjes als fashion statement: mag dat!?

Mogen wij die miljoenen mondkapjes als fashion statement misbruiken?

De vraag naar mondkapjes zal de komende periode enorm groeien. Dat biedt kansen – maar ook morele dilemma’s voor onze branche.

Alles wijst erop, dat mondkapjes snel niet slechts medisch noodzakelijke persoonlijke bescherming zullen bieden. Maar ook steeds meer gebruikt zullen worden om een persoonlijk fashion statement te maken. 

Popartiesten en sportclubs (zie: mega succes logo mondkapjes van voetbalclubs) waren bij de eersten, die gebruik maakten van de promotional branding-mogelijkheden die de mondkapjes bieden. En eerlijk is eerlijk, vaak werd de opbrengst geschonken aan goede Covid-gerelateerde doelen. 

Kapitalisten zien vaak kansen in traumatische gebeurtenissen

Vanessa Friedman, NYT
fashion mode mondmaskers trend 2020 misbruik

Vanessa Friedman,  baas van de moderedactie van de New York Times’ schreef al op 22 april een artikel waarin zij zich afvroeg of dat wel kon, van een crisis-gerelateerd product een fashion statement, of erger nog een wandelend reclamebord te maken.“Kapitalisten zien vaak kansen in traumatische gebeurtenissen,” begint zij haar essay. En wijst erop, dat zodra bedrijven als Louis Vuitton, Gucci, Prada en Brooks Brothers trots/bescheiden meldden dat ze hun fabrieken minstens gedeeltelijk zouden gaan herinrichten om zo noodzakelijke medische hulpmiddelen te gaan produceren, de twitterati en dergelijke meteen begonnen sarcastische memes en commentaren rond te strooien. “Ja, IC-jassen van Gucci of Burberry, daar zitten we echt op te wachten!”

Zo dom waren die grote merken natuurlijk niet, maar inmiddels worden mondmaskers ook door Etos, Kruidvat en de supermarkt verkocht, en is het onderscheid tussen medische noodzaak en fashion, fandom of goededoelenstatement eigenlijk al obsoleet aan het worden, al dan niet bewust. Designers, marketeers, ondernemers en influencers voelen dat er ongehoorde kansen gloren. 

Lees ook:  Nieuw: all-in-one mondmasker t-shirt

Stijladvies mondmaskers

Hoe dan ook, als we allemaal zo’n ding moeten dragen, moeten we ook gaan nadenken over wat ze over ons (kunnen) zeggen. Modemagazine Vogue (“Cloth masks to shop now”) was misschien wel het eerste damesblad dat stijl-adviezen gaf. Bijna dagelijks zien we meer bedrijven en organisaties eigen mondkapjes aanprijzen. Mondkapjes gemaakt van zijde, van katoen, met of zonder glinsterende pailletten, van denim en non-woven, kapjes van elastische bikinistof, met cartoonfiguren of eigen selfie, alles is mogelijk. En dus ook mondmaskers met een grappige foto, teksten, en met het logo van een merk. 

Volgens deskundigen is de kans groot, dat we nog minstens een jaar met mondkapjes zullen (moeten) lopen,  totdat een vaccin is ontwikkeld en we allemaal ingeënt zijn. Trendvoorspellers voorzien dat ze daarmee zo alledaags worden als een jas of een pet. Een bewijs hiervoor zijn de hilarische foute kerst mondkapjes.

Vraag

Betekent dat meteen ook dat mondkapjes rustig gezien kunnen worden als een fashion statement? Als een mogelijkheid om reclame te maken voor ons merk? Of moeten ze ons blijven wijzen op de noodzaak van solidariteit, van alleen samen kunnen we Corona overwinnen? Wat vinden jullie?

mondmaskers fashion statement misbruik
Mondmaskers met grappige prints van Maskclub.com