Het gevecht om de aandacht van de consument wordt feller en feller. Om echt verschil te maken kiezen steeds meer bedrijven voor een oud vertrouwd ‘relatiegeschenk’.
Zolang er zaken gedaan worden op deze aardbol hebben cadeautjes een belangrijke rol gespeeld in het vinden, binden en belonen van klanten. Toen Coca Cola op de markt kwam, in 1886, was het nog lang geen iconisch begrip – Dr Pepper bijvoorbeeld was toen al decennia lang een household name voor ‘koolzuurhoudende frisdrank’ en niemand wilde dat rare nieuwe drankje kopen. Pas in 1894 gaf de uitvinder van Coca Cola, John Pemberton, na de nodige aarzeling zijn fiat voor een campagne om duizenden tegoedbonnen uit te delen, die men kon ruilen voor een gratis glas cola. Twintig jaar later had Coca-Cola met succes ruim 8,5 miljoen gratis cola’s uitgedeeld en was het drankje zelf een begrip geworden.
Wat zou je zélf graag krijgen? Een luxe cadeaubon!
Good old ‘corporate gifting’ is teruggekeerd in de gereedschapskist van marketing en sales – maar kom niet meer aan met plastic rommel en goedkope gebaren – die zullen het niet redden bij de kritische consument van nu. Om echt effectief te zijn en echte ROI te leveren, moeten moderne relatiegeschenken aan nieuwe eisen voldoen, willen ze helpen duurzame verbindingen met klanten op te bouwen.
Marketeers weten al lang dat ‘emotie’ daarbij ‘key’is. Hun merken doen hun uiterste best om positieve emotionele reacties op te wekken bij elk contactpunt met de klant. Goedkope weggeefacties missen echter vaak de emotionele slagkracht, die nodig is om echt contact te maken met de consument. Denk aan de dames en heren die je nog weleens ziet leuren met hapjes, drankjes of snoepjes in de Appie.
Luxe cadeaubonnen, kortingen en ‘cashback’-aanbiedingen blijken dezer dagen effectiever, zo blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van M&S Corporate Gifts. “Maar dat zijn toch juist onpersoonlijke geschenken?” zul je zeggen of denken. Ja, maar het blijkt dat mensen toch liever zélf willen bepalen wanneer ze iets zullen proeven.
5 van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek:
64% van de respondenten beaamt dat cadeautjes die door bedrijven worden aangeboden van (positieve) invloed zijn op hun aankoopbeslissingen
95% zegt dat een positieve eerste ervaring met een merk de kans vergroot dat zij daarna terugkomen om zaken te doen
63% is het eens: het ontvangen van een cadeaubon van/voor een premium retailer of brand voelt echt als een ’traktatie’ – meer dan de belofte van cash back of een kortingscode
71% zegt dat het ontvangen van een cadeaubon voor een premium brand/merk een positieve invloed zou hebben op hun mening over het bedrijf dat hen dat heeft geschonken
91% zegt dat ze het krijgen van een (sjieke) cadeaubon voor een bepaald bedrag meer als een aankoopstimulans zien dan een gelijkwaardige korting bij een aankoop.
Het ontvangen van zo’n ’traktatie’ waarover je in control blijft – in de vorm van een premium cadeaubon – voelt speciaal, uniek en onverwacht. Het laat de klant weten dat ze echt worden erkend en gewaardeerd; zo helpt het de emotionele verbindingen te creëren die nodig en nuttig zijn om de klantloyaliteit te versterken.
Enorm voordeel van een relatief kleine incentive
Een doordachte luxe cadeaubon creëert een memorabele ervaring, en daarmee voor je brand een verbinding die blijft ‘hangen’- ook lang nadat de klant haar premium cadeaubon heeft uitgegeven aan een premium traktatie.
Onvergetelijke indrukken: wat zeggen uw relatiegeschenken over uw merk?
Om meer te weten te komen over de impact van dit type doordachte cadeaus, lees hier het volledige rapport Unforgettable impressions: What do your corporate gifts say about your brand? Wij hebben geen Marks & Sparks meer, behalve de Bijenkorf. Maar er zijn vast ook bj jou in de buurt wel andere premium-brands waarmee je op deze manier zou kunnen samenwerken…