Luchtzuiverende planten: feit of fictie?

Krijg je een beter klimaat door luchtzuiverende planten in kantoren?

Iedereen weet, of gelooft, dat kamerplanten in het kantoor de ‘lucht’ aldaar zuiveren.  Deze overtuiging is terug te voeren op onderzoek door NASA en de Amerikaanse Vereniging van Hoveniers (ja echt) uit 1989. NASA onderzocht mogelijke positieve effecten van bepaalde luchtzuiverende planten op de luchtkwaliteit in het internationale ruimtestation ISS. Uit dat onderzoek bleek, dat deze planten inderdaad het gehalte aan bepaalde volatile organic compounds (benzeen, trichloroethyleen en formaldehyde) konden verminderen. De media maakten daarvan ‘Kamerplanten zuiveren lucht!’, en de mythe was geboren.

Planten hebben nauwelijks effect op de luchtkwaliteit

Wetenschappers van de Drexel University ( Philadelphia, USA) hebben nu onderzocht of de aanwezigheid van groene planten in een afgesloten ruimte inderdaad zorgt voor ‘zuiverder’ lucht. Niet dus, blijkt na analyse van de resultaten van dertig jaar nader onderzoek. Je zou een kamer vol moeten proppen met honderden planten, om maar enigszins in de buurt te komen van het effect van het raam opendoen. En aangenaam is het daar dan niet meer!

Maar wel op welzijn en productiviteit!

Dat betekent natuurlijk niet, overigens, dat planten in een werkruimte helemaal geen positief effect zouden hebben. Recent onderzoek van Wageningen Universiteit ( februari 2019) toont aan dat medewerkers een werkruimte met planten aantrekkelijker vinden, dat ze zorgen voor hogere luchtvochtigheid, een positievere gemoedstoestand  en meer werktevredenheid – en daardoor aantoonbaar tot minder ziekteverzuim.

Groene relatiegeschenken verhogen daarom ook de winst van de ontvanger! 

Luchtzuiverende planten lijst (NASA)

Als je, net als ik, nieuwsgierig bent dan kom je vanzelf uit op deze wikipedia pagina. Daar wordt een hele waslijst aan luchtzuiverende planten opgesomd. Het is een van de uitkomsten van het NASA Clean Air Study uit de jaren 80 van de vorige eeuw.