Le Blob, de intelligente slijmzwam als relatiegeschenk

Heb je wat goed te maken? Een béétje slijmen kan geen kwaad: geef een slijmzwam cadeau!

Physarum polycephalum is volgens wiki een “slijmzwam, een niet-cellulaire protist, een organisme dat noch dier, plant of schimmel is.”  Dit organisme, meestal oranjegeel en stroperig, is dit jaar opvallend in de mode als cadeau-onder-de-kerstboom – in Frankrijk. Vooral sinds de missie van de Franse Wubbo Ockels Thomas Pesquet, die voor ESA ‘le Blob’ meenam naar het ISS om ermee te experimenteren, staat het verrassend vaak op de verlanglijstjes van slimme kinderen en ouders die hun kroost eens iets anders willen bieden dan hun schermpjes.

Wat is Le Blob?

Le Blob woont in een petrischaaltje en eet graag havermout.  Hij fascineert wetenschappers én kinderen, omdat hij intelligent is!  Zo kan hij onthouden waar zijn prakje havermout te vinden is. Dat lukt hem omdat hij eigenlijk een groot netwerk van dikkere en dunnere buisjes is, die zich voortdurend op steeds andere manieren met elkaar verbinden – precies zoals een neuraal netwerk, de basis voan de zelflerende computer. En hoewel die buisjes geen zenuwcellen zijn of bevatten, kan het toch als ‘brein’ fungeren. Het kan de kortste weg naar voedsel berekenen én onthouden, zo blijkt.

Lesmateriaal

Het CNRS, Frankrijks belangrijkste organisatie  voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, heeft samen met het CNES lesmateriaal voor de basis- en middelbare school ontwikkeld, waarmee leerlingen in heel het land dezelfde experimenten met Le Blob kunnen uitvoeren als Thomas Pesquet in het internationaal ruimtestation ISS. Die lessen waren en zijn zó populair, dat veel kinderen ook thuis willen zien hoe het wezen, Blob, zich in zijn ‘Blob Box’ gedraagt. 

Waar koop je slijmzwam cadeautjes?

Vorig jaar startte ene Arnaud Peyron de Blob Shop die dit jaar een speciale doos voor de feestdagen in de aanbieding heeft.  Deze bevat twee soorten ‘slapende’ Blobs ( Ava en Badhamia) en alle benodigdheden om ze wakker te maken, te voederen, te laten groeien en om ze te dresseren! Een leerzame handleiding leidt je stap voor stap door deze boeiende, leuke en wetenschappelijke ervaring.

Lees ook:  Op Afstand Bestuurbare Vliegende Vissen

Blob Shop groeit hard, vooral de laatste weken. Arnaud Peyron: “mijn omzet verdubbelt haast elke week. Eerst  verkocht ik één Blob per week, daarna 10 per  week en  nu verkopen we  honderd dozen per dag.” Weer eens wat anders, een slijmzwam! Een grappig relatiegeschenk waar mensen ook nog wat van kunnen leren. Wat let je? Slijm er op los! Of lees nog even verder over hoe je het beste sorry kunt zeggen met relatiegeschenken.