Kun je dezer dagen nog wel branded merchandise weggeven?

Naarmate het devies “Minder minder minder!” steeds luider klinkt, in de strijd tegen verspilling, vervuiling en onze huidige levensstandaard in het algemeen, moet ook de promotionele producten sector zich achter de oren gaan krabben: Hoe staan wij daarin? 

Wij hebben al meerdere malen aandacht besteed aan deze ontwikkelingen ( zie o.a. brand fill) en de bijkomende dilemma’s. En ook vandaag werd ik weer getriggerd door een artikel in de vakpers dat een serieuze waarschuwing bevat. Ik probeer het betoog kort samen te vatten.

Is de nieuwe generatie promotionele kleding ongeverfd en merkloos? Of komt er een einde aan promo textiel?

De aanleiding is natuurlijk dat we (alweer) in december zijn aangeland, de maand waarin veel bedrijven en organisaties hun waardering voor de medewerkers en relaties uiten door het weggeven van cadeauboxen met lekkers, leuks en … ja,  branded merch. Oftewel mokken, pennen, T-Shirts en hoodies (etc etc) met het logo van de schenker erop. De idee is dat die medewerkers en klanten door die spullen te dragen en gebruiken zichzelf meer verbonden voelen met hun team/ werkmaatschappij/brand, en ook daar luid of minder luid kond van zullen doen. .  

Uit een enquête onder de lezers van Marketing Brew blijkt echter dat maar ongeveer een derde van de (ruim 1000) respondenten bereid is de bedrukte promotionele kleding van hun bedrijf te bewaren en zelfs publiekelijk te dragen, als het petten en sweatshirts en dergelijke betreft. Een tweede derde zegt dat ze de ontvangen spulletjes alleen thuis willen gebruiken; het resterende derde deel van deze, q.q. toch aan hun ‘merk’ verbonden, populatie geeft of gooit de spullen-met-logo-van-de-gever meteen weg! Met andere woorden: slechts 33% is echt trots op haar baan, werkgever of relatie. Shocking, vind ik. 

Lees ook:  Culinaire musthave: Cheetos Duster

Weg met verspilling

Ook blije maar bewuste werknemers vinden het met andere woorden doodzonde als ze bedolven worden onder goedbedoelde ‘swag’, aan het eind van het jaar of tijdens heidagen, jubilea en andere feestelijke gelegenheden – swag die hoe dan ook voor een groot deel op de afvalberg belandt.

Een van de gevolgen van die kritische attitude is natuurlijk de trend om alleen nog nuttige (relatie)geschenken te geven, die ook nog eens in alles planeet- en maatschappijvriendelijk moeten zijn. Daarnaast zie je de opkomst van zogenaamde ‘redemption stores’,  waar relaties en werknemers de mogelijkheid geboden wordt om te kiezen uit een catalogus van geschenken.  Maar algemeen is de verwachting, dat het aantal giveaways de komende jaren drastisch zal krimpen – zeker waar het goedkope prullaria betreft. Dat soort giveaways dwingt de ontvangers haast om de wereld te vervuilen met nog meer troep, en dat is geen ‘sound marketing’, toch? 

Bescheidenheid siert de mens en spaart het milieu

Hoewel de meeste bedrijven en organisaties nog steeds geloven in het nut van promotionele producten met een merklogo, zijn er steeds meer die in plaats van een felgekleurde opvallende opdruk kiezen voor een subtielere aanpak met zwart, grijs of same-colour logo. Of ze besluiten zelfs om alleen de verpakking te ‘branden’, en niet het geschenk. Daarmee verleng je de levensduur van het gegevene aanzienlijk, en dat is ook ‘duurzaam’. 

Zo maakte Patagonia al vorig jaar bekend dat het zijn producten helemaal niet meer met  bedrijfslogo’s zou ‘branden’, brandmerken. De reden? Zo’n niet-verwijderbaar logo verkort de  levensduur van een kledingstuk, mensen die van baan veranderen gooien het weg en zullen toch niet bereid zijn in het weekend reclame te maken voor hun ex-werknemer. In de retail zien we iets vergelijkbaars gebeuren bij Zeeman. Het kledingmerk lanceerde onlangs ‘undyed’ artikelen: kleding vrij van kleurstoffen. Met deze basic kledinglijn besparen ze op het gebruik van water en chemicaliën.

Lees ook:  Biden en Harris: groot in merchandise

De toekomst is aan merkloze swag?

Grote leveranciers van promotionele producten komen aan deze trend tegemoet door de kwaliteit van hun producten te verhogen, en door de klant de keuze te bieden: met of zonder logo, of alleen op de buitenkant van een geschenkdoos en het begeleidend drukwerk. Door die keuzemogelijkheid te expliciteren (denk ook aan milieuvriendelijke verzending of niet, verpakkingsmateriaal ecologisch verantwoord enz) en meer nuttige zaken in het assortiment op te nemen, laat je als relatiegeschenk leverancier ook zien dat je nadenkt over je rol en verantwoordelijkheid als ondernemer.

Of helemaal geen merchandise?

Merkloze promotionele kleding klinkt als een contradictio in terminis. Een alternatief is natuurlijk: helemaal geen bedrukte cadeaus meer geven.  Givsly is zo’n platform dat organisaties de mogelijkheid biedt om relaties en medewerkers geld te laten doneren aan goede doelen. Givsly is niet altijd succesvol gebleken, maar dit jaar loopt alweer hun derde “Season Without Swag” campagne, die via voorlichting over de milieu-impact van (ongewenste) swag  gevers-in-spe aanmoedigt  om goede doelen te steunen, zo rond Kerst, in plaats van allerlei overbodige rommel aan klanten en medewerkers te sturen.

Het oude idee dat je met tastbare branded gifts een betere merkherkenning en brand loyalty creëert is nog niet helemaal onderuit gehaald. Maar wanneer je laat zien dat je een maatschappelijk verantwoorde visie hebt en je uiterste best doet om het góede te doen, misschien krijg je dan uiteindelijk nóg meer waardering voor je brand. Zeker bij de jongere consumenten.