Klimaatvriendelijke wodka gemaakt van CO2 en H2O

Twee jaar geleden schreven we over wodka gemaakt van wei, weet je nog? We noemden dat toen een business opportunity model voor kleine kaasboeren, die immers vaak niet weten wat te doen met de 9 liter wei die overblijft na het storten van wat uiteindelijk opdroogt tot een kilo kaas. 

Inmiddels zijn die boeren door D66 en de MSM ontmaskerd als milieuvervuilers die enorme hoeveelheden CO2 en methaan de atmosfeer in blazen via mest, windjes en slechte adem. Van hun koeien bedoel ik natuurlijk. Of die slechte faam terecht is of niet, ik heb persoonlijk alle vertrouwen in de wetenschap om de resulterende problemen op te lossen.

Duurzame Wodka uit CO2

Steeds vaker lezen we over ‘carbon capture’, manieren om op grote schaal CO2 af te vangen vóórdat het in de atmosfeer komt. Vaak is de volgende stap het injecteren van dat ‘schadelijke’ gas (dixit onze minister Jetten!) in de bodem, maar dat is natuurlijk een nep-oplossing. Beter is het om de nuttige bestanddelen C en O, de basis van het leven op aarde, te hergebruiken. En dat is wat de moedermaatschappij van Air Vodka nu doet. 

“Van die CO2, afgevangen door onze partners, maken wij extreem pure alcohol”, aldus Gregory Constantine, mede-oprichter en CEO van Air Company. En met die alcohol kun je weer allerlei andere producten maken, zoals raketbrandstof, desinfectievloeistof of parfum. En wodka dus.

Dubbel milieuvriendelijk

Het distilleren van alcohol op de traditionele manier kost veel energie en het vergisten zelf produceert ethanol en CO2. Dat proces verbruikt ook veel water – er is ongeveer 35 liter water nodig om een liter gedistilleerd te maken. Air Vodka wordt (met zonne-energie) gemaakt van slechts twee ingrediënten, CO2 en H2O. Waterstof wordt uit het water gewonnen door middel van elektrolyse, waardoor als reststof pure zuurstof vrijkomt. De waterstof wordt vervolgens in een “koolstofconversiereactor” met de afgevangen CO2 gemengd. Daardoor ontstaat dan ethanol, waarmee dan door Air Vodka een extreem zuivere wodka gemaakt wordt – geen hoofdpijn na het drinken! Het spreekt voor zich dat ook de fles en het etiket aan alle groene normen voldoen.

Lees ook:  Zo krijg je retestrak bedrukte flessen

Groen relatiegeschenk

Deze manier om in het lab een helder drankje te maken heeft veel waarde voor het milieu, maar het resultaat is voorlopig niet goedkoop. De wodka van de drie jaar oude start-up is inmiddels uitgegroeid tot een luxemerk en kost ongeveer $ 65 per fles. Maar als je je organisatie ‘groen’ wilt laten uitstralen en tóch je relaties een fles wodka gunt, dan is Air Vodka zeker een unieke gift!