Key takeaway relatiegeschenken marktonderzoek 2023

Wearables werken het beste, dat is de belangrijkste conclusie uit het recente marktonderzoek (2023) naar het effect en de waarde van promotionele producten dat ik heb bestudeerd.

Elk jaar laat het Advertising Specialties Institute onderzoek doen naar “de kracht van promotionele producten” en publiceert de resultaten in de ‘Ad Impressions Study’. De resultaten gelden natuurlijk voor een speciaal soort consumenten, te weten de Amerikanen, meer in het bijzonder de inwoners van de US of A – maar de informatie in dat rapport is altijd intrigerend. Steeds weer blijkt dat het promotionele product, dat je kan vasthouden, voelen en gebruiken, en dat je merknaam, product of dienstverlening promoot en viert, de beste marketing-investering is.

Conclusie marktonderzoek ASI 2023: kies voor t-shirts, hoodies, polo’s en jassen

Het rapport bevat enorm veel data, waaruit zeker voor onze collega’s aan de overkant van de oceaan veel informatie te ontlenen is. Voor mij was dit keer deze conclusie het interessantst: bepaalde ‘wearables’, outerwear en peformance wear, hebben de grootste impact van alle giveaways. Op plaats 3 en 4 volgen powerbanks, komen altijd van pas, en t-shirts. De eerste drie zijn, zeker indien van goede kwaliteit,  de duurste vormen van swag, maar ze hebben ook de hoogste ROI. Liefst 41% van de ontvangers zegt dat het ontvangen van zo’n hoodie of t-shirt hun koopgedrag en -bereidheid positief beïnvloedt, en hen beweegt om verdere zaken te doen met de eigenaar van het erop aangebrachte logo of boodschap.

Wat me opvalt is dat petten, hoewel in de VS enorm populair, de laagste impact hebben op toekomstig koopgedrag – slechts 20% is gewonnen voor de gever!

Lees ook:  Relatiegeschenken marktonderzoek 2019: 6 takeways

Natuurlijk reageren mannen anders dan vrouwen op een promotioneel product. De promo’s met de meeste impact op mannen zijn outerwear, performance wear, polo’s, pennen en paraplu’s. Voor vrouwen komt ook outerwear als beste uit de bus, maar meteen daarna komen health and safety products, performance wear, branded totes en drinkbekers. De genderneutrale jeugd wordt steeds femininer denk ik wel eens ( die Dion Cooper ☹): health en safety dingetjes (relatief onderbelichte categorieën) scoren het best  voor consumenten van 18-24 en 35-44 jaar oud. Voor boomers zijn paraplu’s geschikt; outerwear promo’s staan voor alle leeftijdscategorieën op nr 1. 

Kies passende promotieartikelen!

De algemene take away van dit jaar? Branded promo’s zijn extreem krachtige marketingtools, met een aanzienlijke influencing power, maar selecteer met zorg welk promotionele product bij je campagne past. 

  1. Welke premium sluit het best aan bij je imago, je producten en diensten? Ook een ‘merk’ heeft een identiteit en karakter. Ontdek welk relatiegeschenk het beste bij jouw archetype merk past
  2. Wie probeer je te beïnvloeden? Doe de check, en leer hoe jouw relatiegeschenken gedrag beïnvloeden aan de hand van Cialdini’s eerste principe: reciprociteit
  3. Wat is het doel van de campagne, naamsbekendheid of sales promotion? Relatiegeschenken passen uitstekend bij een langetermijnmarketing strategie, leer welke drie psychologische effecten relatiegeschenken sorteren. Als je vooral de omzet wilt verhogen, welke promotionele producten werken dan het beste bij welke doelgroep?