Alle belangrijke kerstpakketten trends 2020

Kerstpakket trends 2020: net wat anders dan vorig jaar!

Wat zijn de kerstpakketten trends van 2020? Maakt de impact van corona het kerstpakket anders dan in voorgaande jaren?

Met de feestelijke decemberdagen in aantocht is het weer hoog tijd voor organisaties om goed na te denken: hoe gaan we dit bijzondere jaar waardering tonen voor trouwe relaties, klanten en medewerkers. Eén ding is duidelijk: we moeten meer dan ooit zorgen dat onze eindejaarsboodschap goed aankomt.

We mogen niemand kwetsen. Niemand vergeten of veronachtzamen. Onze cadeautjes moeten we milieubewust sourcen, verpakken en verzenden.  We moeten ‘compliant’ zijn aan alle geschreven (en steeds vaker ongeschreven) regels in ons werkterrein. Maatschappelijk verantwoord(e) keuzes maken. Gaan we daarbij voor gevaarloze eenvoud, of voor riskante complexiteit? 

Moeilijke keuzes

Nu de COVID-19-pandemie zowel werk als privé op zijn kop zet, is het belangrijker dan ooit dat we al diegenen bedanken, die ons zijn blijven steunen in buitengewone omstandigheden. Zakelijke relaties hebben we moeten teleurstellen, of juist tot bijzondere inspanningen uitgedaagd. Medewerkers hebben moeten leren vanuit huis te werken. Of werden juist aan extra risico’s blootgesteld terwijl de werkdruk alleen maar steeg.

Deze ongekende tijden hebben op allerlei manieren aangetoond, hoe relaties, klanten en medewerkers de meest waardevolle asset van elke organisatie zijn. Des te belangrijker is het dus om dit jaar met extra zorg  passende manieren te vinden om onze waardering te uiten en tastbaar te maken. 

Belangrijkste trends kerstpakketten 2020

 1. Distributie
 2. Inhoud
 3. Budget

Is het kerstpakket van 2020 daarmee noodzakelijkerwijs anders dan in voorgaande jaren? Voor de inhoud van het kerstpakket zien we dat vegan, duurzaam, cruelty free en Fair Trade steeds meer gemeengoed worden. Het draait allemaal om beleving, duurzaamheid en nostalgie.

De persoonlijke brief of de kerstspeech moet sowieso stilstaan bij de bijzondere uitdagingen, en de inspanningen, die medewerkers voor het bedrijf of de organisatie hebben geleverd in coronatijd. Steeds meer bedrijven beseffen dat ze ook een maatschappelijke rol te vervullen hebben. En dat kan tot uiting komen in extra aandacht voor goede doelen rondom de feestdagen.

Lees ook:  Hoe de leden een kleine Duitse voetbalclub redden

Wat absoluut anders moet, is de distributie van kerstpakketten. Je kunt de kerstpakketten niet uitdelen op de laatste werkdag vóór Kerst (of de nieuwjaarsborrel). Geen borrel met glühwein en een persoonlijk opwekkend praatje. Organisatoren van kerstmarkten voor bedrijven schakelen daarom om naar alternatieve digitale kerstborrels. Het is te voorzien, dat de bezorgdiensten in die periode het weer extreem druk gaan krijgen. Dus je moet alles op tijd verzendklaar hebben, dan voorkom je logistieke problemen. 

Verder is er is een gunstigere wkr-regeling gekomen, dus de budgetten kunnen omhoog. Oh wacht – misschien gaan de zaken juist helemaal niet zo goed dit jaar en is er nauwelijks geld voor leuke dingen? Een jaar geen kerstpakket geven is, zeker dit jaar, not done. Er zijn ook goedkope kerstpakketten, voor de kleinste budgetten. 

1. Distributie kerstpakketten in 2020 moet anders

 • Geen kerstmarkten en bedrijfsfeestjes, wel digitale borrel / kerstfeest en online kerstpakketten uitdelen.
 • Drive through kerstpakket kerstmarkt, of thuisbezorg service.
 • Kerstpakket verpakt in 1,5 meter lange doos (coronaproof pakket), om het pakket toch persoonlijk te kunnen overhandigen en bedanken.
 • Bezorgdiensten konden de pakjesdrukte vorig jaar tijdens de feestdagen nauwelijks bijbenen. Dus plan je verzending(en) tijdig.
 • Als alternatief voor de persoonlijke overhandiging nemen CEO’s en managers videoboodschappen op en voegen die toe aan het kerstpakket voor een extra persoonlijke beleving.
virtuele kerstmarkt online voor medewerkers zoom

2. Inhoud kerstpakketten 2020

 • Nóg meer kneuterige spelletjes en interieur dingen zoals geurkaarsen en kleedjes.
 • Meer vegan, cruelty free, Fair Trade, Biologisch en duurzaam.
 • Alcohol verdwijnt langzaam maar zeker uit steeds meer pakketten.
 • Geen restaurant / bioscoop / sauna bon, wel restaurant vouchers om gerechten af te halen, en thuis zelf te bereiden.
 • Warme mutsen en shawls of wandelboekjes om de natuur te ontdekken. Nog meer bonnenboekjes met kortingen voor leuke uitjes in eigen land.
 • Mondkapjes in kerst design (foute kerstmondkapjes). Of andere coronaproof gadgets voor een veilig kerstdiner op gepaste afstand met opa en oma.
 • Extra aandacht voor goede doelen. Een donatie van het bedrijf of de mogelijkheid om je eigen kerstpakket, of deel ervan te doneren.
Lees ook:  Foute Kersttruiendag 2020: haakt jouw bedrijf in?
inhoud kerstpakketten 2020 corona

3. Groter budget voor kerstpakketten?

Dankzij de aangenomen motie over het verhogen van de werkkostenregeling van het lid Wybren Van Haga, kunnen organisaties en bedrijven in 2020 meer budget besteden aan kerstpakketten en relatiegeschenken.

Besloten is de vrije ruimte voor de eerste 400k van de loonsom voor 2020 te verhogen van 1,7% naar 3%. Door deze verdere versoepeling van de werkkostenregeling, kan een werkgever maximaal € 5.200 extra aan vergoedingen en verstrekkingen onderbrengen in de vrije ruimte.

WKR 2020 wat zijn gevolgen regels voor kerstpakketten & geschenken