Eerste promo-professionals proberen real-life merkproducten om te zetten in lucratieve digitale activa
In december 2021 betaalde een fan $ 450.000 om de buurman van Snoop Dogg te kunnen worden – niet in Hollywood, maar in het ‘Snoopverse‘. In diezelfde maand verkocht Adidas in een halve dag meer dan $ 22 miljoen aan non-fungible tokens (NFT’s), zo lezen we deze week op ASI.
Zijn het metaverse en de bijbehorende cryptovaluta een voorbijgaande hype, of heuse blijvertjes? En wat betekenen deze ontwikkelingen voor onze promotionele producten-branche, het domein van de communication par l’objet, marketingcommunicatie via het tastbare object of ding?
NFT Marketing
NFT’s gaan in elk geval voorlopig niet weg uit onze toolbox, denken de professionals. Steeds vaker zullen klanten er ook om vragen, om puur digitale promotionele producten die behalve wat stroom géén kinderarbeid vergen en geen vervuiling of CO2 afdruk achterlaten. Naarmate het metaversum zich uitbreidt en ‘branded’ vormen aanneemt ( of moet je zeggen gevuld wordt door en met ‘branded domeinen’?) is het aan ons, onze klanten te helpen met virtuele merchandise of zelfs met het bebouwen van, bouwen in en opereren binnen die virtuele wereld.
Naarmate de consument meer tijd en geld inmiddels al (miljarden) in het digitale universum gaat spenderen, groeien de kansen en mogelijkheden om ook via virtuele objecten te communiceren. Bedrijven als Balenciaga en Nike en merken als Snoopdog bewijzen dat.
Virtual fashion
Voorlopig zijn het vooral Gen Z-gamers die real value zien in puur digitale goederen. Ze zijn bereid om echte dollars, euro’s en yuans uit te geven om zich virtueel van kleding en accessoires te voorzien; spullen die naadloos passen bij hun persoonlijke esthetiek, eigendunk of humeur. In het Metaversum heb je alle vrijheid om jezelf te uiten en vorm te geven als avatar dan in je sneue vleselijke leventje, toch?
En het is niet vreemd dat juist de haute couture als eerste in dit segment opereert. Elke vrouw weet dat de gepercipieerde (virtuele) waarde van een Dior- of Chanelpakje alleen in het ingenaaide merkje zit. Pioniers en ontdekkingsreizigers als Balenciaga weten zelfs al – in limited editions – fysieke versies van hun virtuele fashion aan de man of vrouw te brengen.
Influencers op social media zijn een pseudo-tastbaar bewijs hoe belangrijk virtuele identiteiten inmiddels geworden zijn als marketing-vehikels. In het metaversum kan elke magere jongen zich een sixpack aanmeten zonder jaren sportschool en metabolen, toch? Om van de dames en hun zandloperfiguurtje maar niet te spreken.
Virtuele evenementen
Terwijl de pandemie ons dwong om thuis te werken, via Zoom te vergaderen, online te winkelen en via whatsapp te socializen evolueerden ook beurzen en congressen naar het bijna-metaversum van videoconferencing en livestreaming. Steeds meer brands en beroemdheden organiseren grootse evenementen in het echte metaversum. Ariana Grande en Travis Scott hielden concerten in Fortnite, Lil Nas X en Twenty One Pilots deden het in Roblox en Ed Sheeran gaf een live- in-game optreden in Pokémon Go. Metazelf organiseerde ook drie grote – zij het grotendeels onopgemerkte – virtual reality-concerten in zijn virtual-reality social platform Horizon Worlds om het nieuwe jaar in te luiden.
VR-evenementen in het metaversum hebben een enorm potentieel voor de promo-industrie. Denk je eens in dat alle virtuele bezoekers een petje-met-logo ontvangen, en dat hun avatar datzelfde petje nog weken lang in een game of virtuele vergadering draagt…
Het digitale en fysieke universum mixen
Een professional uit de branche mijmert op AsiCentral.com over een concept dat hij ‘infinite loop marketing’ noemt. Hij schetst een scenario waarin een avatar/fysieke consument een gezellige sjaal, sneeuwdichte tas en ijsmuts koopt in een (winkel in een) game, waarmee zij een geheime code ontgrendelt die kan worden gebruikt om korting te krijgen in een fysieke winkel. Doet zij dat, dan krijgt zij bij de spullen weer een tegoedbon die besteed kan worden in… de winkel in de game!
Je kunt je heel goed voorstellen dat bedrijven en organisaties puur digitale spullen inzetten als promo in een metaversum ( al dan niet als ‘waardevolle’ NFT) maar we hebben al lang ontdekt dat het zinvol kan zijn om tastbare promo’s te sturen aan deelnemers aan virtuele evenementen. Het is een koud kunstje om de ontvangers via een QR-code naar een plaats leiden waar ze een digitale versie van de promo kunnen kopen of inwisselen om te dragen tijdens het virtuele evenement. Dat voorkomt ook veel weggegooide giveaways… Maar je kan het scenario ook omdraaien: deelnemers aan een virtueel evenement ontvangen een digitale promo die via een code omgewisseld kan worden voor een tastbaar equivalent.
De mogelijkheden lijken eindeloos…