Het ideale mondkapje

President Biden crowdsourcet ontwerp van het ideale mondkapje – en definieert minimale eisen.

Wat zijn de beste mondkapjes? Het US ministerie van Volksgezondheid en Human Services lanceert dezer dagen de “Mask Innovation Challenge”, compleet met $ 500.000 aan geldprijzen. Doel: een nieuw design voor het ideale mondkapje, dat ‘werkt’ , goedkoop en geschikt is voor (lokale) massaproductie en gebruik door ‘het grote publiek’.

Al in februari vroeg de federale regering aanbiedingen voor 25 miljoen herbruikbare mondkapjes voor gezondheidswerkers en organisaties als voedselbanken – met de impliciete aankondiging van vervolgorders.  Het doel van de Challenge is nu om een ​​mondkapje te ontwerpen die werkt, perfect past, maar geen ’collateral damage’ veroorzaakt als contactdermatitis of beslagen brillen.

Onlangs werden in de VS nieuwe normen voor gezichtsmaskers van kracht voor producten op de retailmarkt. Hoewel (nog) niet verplicht, garandeert het bijbehorend certificaat dat een gezichtsmasker is getest en redelijk beschermt tegen het Coronavirus, als op de verpakking staat dat dit het geval is. Onzekerheid en een gebrek aan standaarden zijn daar en ook hier een fors probleem.

Eisen ideale mondkapje

Voor fase 1 van het Mask Innovation Challenge programma stelt het Department of Health and Human Services de volgende minimale eisen:

  • een filtratie-efficiëntie van ≥ 20% tegen natriumchloride (NaCl) aërosolen met een mediane diameter van 75 ± 20 nm en een geometrische standaarddeviatie van 1,86 bij een stroomsnelheid van 85 ± 4 l / min. 
  • een inademingsluchtstroomweerstand van ≤15 mm H2O bij een stroomsnelheid van 85 ± 4 l / min. Als het preparaat plat in de filterhouder ligt, wordt de stroomsnelheid aangepast om een ​​aanstroomsnelheid van 10 cm / sec te realiseren.
  • aantoonbare beperking van naar binnen lekken van deeltjes in de ademhalingszone via het grensvlak van het masker en de huis. 
Lees ook:  Covid maakt van corporate gifting marketing prioriteit in plaats van routineklus

Prijswinnende mondkapjes ontwerpen

Tijdens deze fase kunnen maximaal 10 winnaars elk tot $ 10.000 ontvangen voor hun ontwerp – waarmee ze ontelbare levens kunnen redden. De finalisten zullen hun ontwerp tijdens fase 2 aan een proof-of-concept test moeten laten onderwerpen. De vijf winnaars mogen dan de resterende $ 400.000 delen.

Heeft Iemand van jullie een ideaal ontwerp?