Highlights PSI 2020

PSI 2020 eindverslag: de belangrijkste nieuwtjes, trends en marktcijfers van de Europese relatiegeschenken markt

De afgelopen 3 dagen stond de Messe Düsseldorf geheel in het teken van relatiegeschenken. De PSI 2020 onderstreepte op indrukwekkende wijze zijn rol als ’s werelds belangrijkste vakbeurs en internationaal netwerk in Europa. Zelfs als het aantal bezoekers iets lager was dan vorig jaar. In totaal had de organisator Reed Exhibitions in 2020 precies 16.367 bezoekers uit 81 landen ontvangen (2019: 17.602).

“PSI is de wereldwijde” smeltkroes “voor een hele industrie. Het beweegt mensen, markten en miljarden dollars in wereldwijde dimensies. Dat maakt de PSI beurs wereldwijd uniek ‘, concludeert PSI-directeur Michael Freter aan het einde van de toonaangevende beurs in Düsseldorf, waar 720 exposanten de nieuwste innovaties en trends presenteerden.

Ondanks de deels verslechterende economische situatie in sectoren zoals de auto-industrie. De automotive industrie is van oudsher een van de belangrijkste kopers van promotieartikelen. Was ook deze editie een succes. Of zoals Steven Baumgärtner, CEO van cyber-Wear benadrukt:

PSI is de enige wereldwijde handelsbeurs van dit formaat en het enige platform waarop deze industrie laat zien hoe en wat het werkelijk is , Hier investeren bedrijven grote sommen geld om hun innovaties, hun trends en zichzelf en met het hoogste kwaliteitsniveau te presenteren, die ik nooit in deze vorm heb gekend. PSI wordt steeds internationaler, wat echt indrukwekkend is en de relevantie en het belang van deze beurs voor de industrie onderstreept, ook in een mondiale context.

Dit benadrukt ook Timothy M. Andrews. De president en CEO van de Amerikaanse branchegenoot ASI is een van de in totaal 500 CEO’s en vooraanstaande vertegenwoordigers van verenigingen die van PSI het wereldwijde centrum voor de promotionele productenindustrie maken:

Lees ook:  Hoe maak je het verschil met je concurrenten in de relatiegeschenkenmarkt?

“Ik kijk ernaar uit om elk jaar naar Europa te reizen voor de PSI-beurs. Het is een must voor iedereen in de promotionele productenindustrie die op zoek is naar de nieuwste trends en populairste producten. ”

Duurzaamheid als megatrend en toekomst van de industrie

Als een megatrend – of zoals een exposant zei “als de toekomst van de industrie” – is het onderwerp duurzaamheid nu bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. 

Een kijkje in de gangen liet dat zien. Of het nu gaat om de selectie van materialen, het productieproces of de vorm van up- en recycling van producten – het onderwerp is nog nooit zo zichtbaar geweest als dit jaar. 

De PSI heeft het onderwerp duurzaamheid de afgelopen vijf jaar zeer agressief gepromoot. “De bereidheid van de reclame-industrie om dieper in hun zakken te graven voor duurzame promotieartikelen is aanzienlijk toegenomen”, aldus PSI-directeur Petra Lassahn. Een reden waarom de “PSI Sustainability Awards” vanaf 2021 op de beurs worden gepresenteerd.

De omzet van de industrie in Duitsland stijgt tot 3,65 miljard euro

Een beoordeling die ook wordt weerspiegeld in de huidige gegevens van de branche, die traditioneel worden gepubliceerd door de Association of the Promotionele Product Industry (GWW) voor PSI. Volgens dit speelt duurzaamheid bij tweederde van de bedrijven een rol bij de aankoop van promotieartikelen. 

duurzame relatiegeschenken mogen 10% duurder zijn

Bedrijven zijn bereid gemiddeld tien procent meer uit te geven. “Ik ben onder de indruk van hoe de industrie voor promotionele producten op deze ontwikkeling heeft geanticipeerd en deze heeft versneld”, aldus Frank Dangmann, voorzitter van de Association of the Promotional Products Industry (GWW).

Lees ook:  Invoerverbod dreigt voor producten uit Xinjiang

Voor het afgelopen boekjaar rapporteert de GWW opnieuw een lichte stijging van de omzet in de industrie met EUR 3,65 miljard (vorig jaar: EUR 3,58 miljard). Promotieproducten onderstrepen hun poolpositie als het breedste advertentiemedium, zoals Dangmann benadrukt:

“Promotieartikelen bereiken 89 procent van de bevolking van 14 jaar en ouder – meer dan enig ander medium. Met dit assortiment zijn promotionele producten de onbetwiste leider. ”

14,9 miljard Euro in heel Europa

De Techconsult-studie “Industry Structure Analysis 2017-19”, werd opgezet in samenwerking met de PSI en ondersteund door in totaal 13 partners en verenigingen. De studie toont aan: Meer dan een derde van de totale Europese omzet wordt behaald door kleine bedrijven met minder dan tien werknemers. 

Samen met grote bedrijven met meer dan 250 werknemers vormen zij de belangrijkste bron van inkomsten voor de industrie. Samen maken ze meer dan de helft van de omzet uit. Volgens de resultaten van de Europese marktanalyse genereert de promotionele productenindustrie jaarlijks 14,9 miljard Euro in Europa.

Federaal Ministerie van Economie Duitsland – belooft ondersteuning  

Het federale ministerie van economie was ook onder de indruk van de prestaties van de industrie. “Het is indrukwekkend wat deze industrie bijzonder maakt en wat haar beweegt”, zei staatssecretaris Elisabeth Winkelmeier-Becker op de persconferentie. Dit omvat ook het onderwerp duurzaamheid: “Iedereen die dit onderwerp niet zo relevant vindt – heeft het schot niet gehoord”, zegt Winkelmeier-Becker.

Tegelijkertijd stemde ze ermee in om de industrie te ondersteunen bij het verlichten van de bureaucratische inspanningen. Dit omvat met name de documentatie-eis voor promotieartikelen die een waardelimiet van 10 euro overschrijden. “De bureaucratische inspanning die hier bij betrokken is, is onevenredig. Het is absoluut de moeite waard om dit te bekijken, “zei de staatssecretaris.

Lees ook:  4 redenen om PromZ Live te bezoeken

PSI, PromoTex Expo en viscom en vindt plaats in het komende jaar van 12 tot 14 januari 2021 in Düsseldorf. Lees hier alles over de PSI beurs

Opmerking: het aantal bezoekers, exposanten en ruimte op PSI, viscom en PromoTex Expo worden bepaald en gecertificeerd volgens de uniforme definities van de FKM – Society for Voluntary Control of Trade Fair and Exhibition Numbers.