Grootste vakbeurs voor relatiegeschenken PSI is gekrompen

Drie jaar geleden, voor de pandemie genadeloos toesloeg, toonden meer dan 700 bedrijven hun diensten en producten op de PSI, “The leading European trade show for the promotional products industry”. Op de meest recente editie, gehouden van 10 tot 12 januari van dit jaar, waren het er maar 500. Ruim een derde minder stands verkocht; en ze waren gemiddeld ook kleiner. Hetzelfde zag je overigens al bij de 2022 editie van Promz Live, dat maar net 100 deelnemers trok. 

Kleinere en ruim een derde minder stands op PSI 2023

Vulde de PSI met 700 stands jaar in jaar uit vier hallen van het Düsseldorfse complex, dit jaar bleef het bij een schamele twee hallen, die niet eens volledig bezet bleken.

psi beurs kleiner in 2023
Minder en kleinere stands op PSI 2023

Maar elk voordeel heb zijn nadeel: het was nog steeds best druk in die gehalveerde expositieruimte, en de sfeer was zoals altijd uitstekend. Psi-directeur Petra Lassahn verklaarde dan ook “zeer tevreden” te zijn. Voor hem is 2023 duidelijk het jaar van een nieuw begin voor de sector. Door de lockdowns konden er jarenlang geen grote evenementen plaatsvinden – waardoor er aanzienlijk minder giveaways en promotionele producten nodig waren, ook bij onze buren stortte de verkoop in. Maar nu trekt de business weer aan en tonen de leveranciers zich weer optimistischer. 

Optimisme?

De PSI is al 60 jaar een van de belangrijkste beurzen in Europa voor leveranciers, fabrikanten en importeurs van promotionele producten, waar zij (elkaar) de nieuwste relatiegeschenken presenteren. Petra Lassahn blijft vol vertrouwen en voorziet voor de komende jaren weer groei, minstens tot het pre-pandemisch niveau. Maar een industrie-expert die ik langs zag komen lijkt sceptischer: hij betwijfelt of die omvang nog gehaald zal worden. Veel exposanten houden het zeker nu liever bij kleinere beurzen in eigen land – bijvoorbeeld naar de Remadays in Warschau, de ‘Salon de l’objet publicitaire et du textile promotionnel ‘ CTCO in Lyon en de regionale beurzen in Bonn, Frankfurt of Stuttgart. 

Lees ook:  Grammy Goodiebag items 2023

Natuurlijk duurzaam

Ook de PSI legde weer de nadruk op (het belang van) ‘duurzaamheid’ voor de promosector. Zo belooft men de ‘Sustainability Awards’ voor bijzonder hoogwaardige en milieuvriendelijke promo’s aanzienlijk te verhogen. In de stands zag je dat relatiegeschenken en promo’s niet langer vooral goedkope troep van plastic zijn. De trend is duidelijk: nuttige dingen van milieuvriendelijke materialen in duurzame liefst herbruikbare verpakking. Een duidelijke misser van Lassahn: het toegangsbewijs was niet meer ook geldig als kaartje voor het openbaar vervoer in Düsseldorf. Net als in Davos stonden er ook daar op het vliegveld ‘honderden privé jets’, waaronder die van mij haha.