De opkomst van Gifting as a Service (GaaS)

Wall Street Journal: Gifting as a Service wordt het helemaal

In de VS zien durfinvesteerders steeds meer mogelijkheden in nieuwe startups in onze branche, die zich profileren als ‘reinventors of corporate gifting’. In plaats van de traditionele producten en diensten bieden zij organisaties complete ‘gifting-as-service’ (GaaS) diensten. Hier snijdt het mes aan twee kanten: ze ontzorgen de gever, en geven de ontvangers van promo’s en relatiegeschenken precies wat ze willen. Een cadeau in de juiste maat en gewenste kleur op het perfecte moment. 

GaaS heeft het relatiegeschenk opnieuw uitgevonden

Deze ontwikkeling komt in een stroomversnelling vanwege de pandemie. Niemand kan meer op beurzen en conferenties promotionele swag uitdelen (die sowieso als on-groen wordt gezien). De toenemende aandacht voor duurzaam ondernemen  zorgt er ook nog eens voor dat veel organisaties helemaal niet meer van zins zijn om grote hoeveelheden one-size-fits-all relatiegeschenken en merchandise aan te schaffen. Anderzijds vormen thuiswerkers een geheel nieuwe en snel gegroeide groep ontvangers – die je niet met een foute kleur en maat t-shirt wil ‘bedanken’. 

definitie relatiegeschenken platform voorbeelden

Relatiegeschenken service platformen

Vandaar de groeiende populariteit van leveranciers die “gift experience management” (GXM) of “gifting as a service” pitchen. Zogenaamde relatiegeschenk platformen kunnen alles leveren wat je maar bedenken kunt. Van waterdichte luidsprekers tot wijnkaraffen, terwijl ze daarnaast oplossingen bieden voor de logistiek van grootschalige cadeau acties. 

Zij laten de uiteindelijke ontvangers namens hun cliënten kiezen uit schier onuitputtelijke online catalogi, inclusief de mogelijkheid om het door hen gekozenen te personaliseren. Vanzelfsprekend bieden ze ook een dashboard waarop je het succes van je campagne kunt volgen – en bijsturen als dat nodig is. Kortom: een holistische benadering van het geven van relatiegeschenken.

Lees ook:  Kerstpakket checklist

Gift Experience Management (GXM) is de kant-en-klare oplossing die bedrijven kan helpen de Gift Experience Gap te overbruggen en e-commerce cadeaumomenten naadloos af te handelen.

Ook goed in het nieuwe normaal

Deze nieuwe dienstverleners zijn ervan overtuigd dat ze ook na de pandemie in het dan ontstane ‘nieuwe normaal’ een relevant aanbod  zullen bieden aan bewuste afnemers. “Wat je aanbiedt is in wezen complete keuzevrijheid. Je kunt iets krijgen wat je echt wilt”, zegt Greg Segall, de CEO en oprichter van het in Boston gevestigde Alyce in de Wall Street Journal. Een van hun diensten is dat zij de klant voorzien van giftcards die zij weer kunnen uitdelen of verzenden aan hun doelgroep. Op die kaarten staat precies hoe de ontvangers een geschenk naar keuze kunnen uitkiezen om thuis te laten bezorgen. 

snappy relatiegeschenk platform dashboard voorbeeld
Start een geschenk campagne, monitor resultaat en bewaak je budget en ROI via een dashboard. Credits: Snappy

Alyce heeft deze maand $ 30 miljoen opgehaald op de beurs om uit te kunnen breiden. Een andere soortgelijke startup is Snappy, dat en soort digitale kraskaarten gebruikt die de unboxing experience nóg aantrekkelijker maakt. Wat een briljant idee is. Check voor meer info over unboxing onze 6 nudging tips om de relatiegeschenk unboxing ervaring te optimaliseren.  “Wij voorzien een enorme groei in deze gifting-as-a-service-sector”, zegt Suzanne Norris, managing partner bij Victress Capital, dat een aantal beginnende GaaS-bedrijven op weg hielp. 

Duurzame en praktische oplossing

Worden dergelijke gift cards nu nog vooral op het huisadres afgeleverd, ook wanneer we weer beurzen en conferenties kunnen bezoeken zien de bedrijven veel mogelijkheden. Denk alleen al aan het gemak voor exposanten, die niet meer met dozen t-shirts en pennen zullen hoeven te sjouwen. En na afloop van de beurs blijft er niets achter dat helaas helaas in de vuilniscontainer terecht komt…

Lees ook:  Deze relatiegeschenk beurzen worden verschoven door het Coronavirus (COVID-19)

“Het is een duurzamer oplossing, met tevredener klanten. En ook nog eens goedkoper voor het bedrijf, omdat ze niet hoeven te betalen voor geschenken die niet worden ingewisseld of die worden weggegooid”,  aldus ceo Goldstein van Snappy.