Geen kerstpakket voor NS personeel

pennywise, pound foolish

NS personeel krijgt dit jaar geen kerstpakket, het scheelt de Nederlandse Spoorwegen ‘enkele tonnen’

De NS breekt met een jarenlange traditie, door de medewerkers dit jaar geen kerstpakket te geven. Uit een interne memo, die onder het personeel is verspreid, blijkt  dat deze maatregel enkele tonnen besparing oplevert. Maar weegt dit op tegen de negatieve effecten die het besluit sorteert onder hun personeel?

Onsympathiek, hartverscheurend

vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV Spoor reageerde direct door een screenshot van het bericht op twitter te delen. Tegen RTL zegt hij:  “Uit zo’n bericht blijkt dat de directie het empathisch vermogen heeft van een koelkast”. “Het zal vast niet de intentie zijn geweest, maar hiermee zeg je dat je schijt hebt aan het ‘voetvolk’.” Op Twitter lezen we meer reacties in dezelfde trant. 

Voormalig wethouder van Financiën, Economische Zaken, Milieu en Openbare Ruimte te Utrecht Mirjam de Rijk is het hiermee eens: “afschaffen kerstpakket is een extra middelvinger naar degenen die het bedrijf draaiende houden. Zelfs klanten van NS hebben moeite met dit bericht: “Als reiziger van NS vind ik deze keuze van NS hartverscheurend en niet van waardering richting personeel getuigen”.

Blunder NS

Ook bij de NS moeten ze dit gemerkt hebben. Want hun berichtgeving werd direct aangepast, toen het nieuws bekend werd. Snel voegden ze de zin toe: vooral omdat we jullie inzet in dit turbulente jaar enorm waarderen. En werd de besparing van ‘tonnen’ geschrapt.

geen kerstpakket ns personeel bericht

In datzelfde bericht geeft de NS aan achter de schermen aan een ‘alternatief bedankje’ te werken. Wat een prima oplossing is. Het gaat bij corporate gifting immers om het gebaar. Maar die boodschap komt natuurlijk niet meer over. Beter was geweest als ze direct hadden aangegeven dat er bezuinigd moet worden. Dat een bezuiniging effect heeft op het budget voor eindejaarsgeschenken is logisch. Kortom, een blunder.

Lees ook:  Goldman Sachs 'Storm the Hill' T-shirt

Geen kerstpakket geven

Het is opmerkelijk dat, juist in deze uitdagende tijden, er nog steeds organisaties zijn die ervoor kiezen het eindejaarsgeschenk of kerstpakket te schrappen. Er zijn veel voorbeelden van het negatieve signaal dat je bedrijf uitstraalt door het maken van zo’n ‘lastige beslissing’.

Het besluit van ABN Amro in 2016 om medewerkers geen kerstpakket te geven achtervolgt ze tot op de dag van vandaag. De gemiddelde waarde van een kerstpakket was in dat jaar € 44,40 per stuk. De kerstpakketten van ABN Amro waren gebudgetteerd op € 70. Het cancelen van deze kostenpost leverde de bank een besparing op van zo’n 1,5 miljoen euro. Het goedkoopste kerstpakket kost dit jaar slechts € 7,85 (ex btw).

Weinig begrip

Ook Tata Steel geeft dit jaar, net als in 2019, geen kerstpakketten. Gerrit Idema, personeelsvertegenwoordiger en lid van de Centrale Ondernemings Raad zegt hierover: “Het wordt echt gezien als een teken van waardering. Het feit dat de financiële situatie bij Tata Steel problematisch is, wil niet zeggen dat het personeel minder hard heeft gewerkt…”. Ook door corona, zou juist waardering in de vorm van een kerstpakket een mooi gebaar zijn geweest. Zijn reactie geeft duidelijk aan dat er weinig begrip is voor het schrappen van dit symbolische cadeau.

kerstpakket schrappen onderzoek

NH nieuws startte een peiling over de keuze van NS om het kerstpakket te schrappen. Daaruit blijkt dat 72,58% van de deelnemers (n= 2.929) het oneens is met de stelling.

Besluit je kosten te besparen door geen kerstpakket te geven? Dat is pennywise, pound foolish! Want er wordt volop over gesproken met collega’s en in de media. Zo’n besluit werkt demotiverend voor je personeel en dat doet de productiviteit geen goed!