“Dit jaar geen eindejaarsgeschenken”-actie geen groot succes

Havas, Initiative, Iprospect, Mindshare en OMD doneerden minder relatiegeschenk budget dan Givsly had gehoopt.

Startup Givsly is een typisch voorbeeld van een onderneming, opgericht in de trend (of hype?) die sinds de krediet- en klimaatcrises zegt dat “Capitalism must change” en dat we aan een Great Reset toe zijn. 

Givsly riep dit jaar bijvoorbeeld reclamebureaus op om hun eindejaars ‘swag’ –budgetten voor één keer (?) te besteden aan… goede doelen.  Daartoe lanceerden ze Season Without Swag. Een soort wedstrijd (getuige de leaderboard) tussen bedrijven om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Maar de “Dit jaar geen eindejaarsgeschenken”-actie behaalde niet eens de helft van de beoogde opbrengst.

season without swag actie banner
givsly marketing budget donatie actie leadderboard

Relatiegeschenken tijdens corona: ongepast

Bedrijven maken graag goede sier door hun marketing of relatiegeschenk budget te doneren aan een goed doel. Zo beschreven we onlangs de chocoladeletter actie die in 2020 voor het 16e jaar op rij georganiseerd werd door netwerkorganisatie JCI in Nederland. Givsly ontwikkelde hun initiatief samen met Advertising Week voor het nodige bereik.

Er is een tijd en een plaats voor swag, en nu met Covid en zo zijn al die dure cadeautjes eigenlijk niet gepast…

Chad Hickey, Givsly

Veel advertentiebureaus zeiden meteen ja tegen het initiatief. “Dit rare jaar betekent echt een wake-up call voor onze branche, en ‘business as usual’ -denken werkt niet meer ”, zei Chad Hickey, oprichter en CEO van Givsly destijds. “Er is een tijd en een plaats voor swag, en nu met Covid en zo zijn al die dure cadeautjes eigenlijk niet gepast. Er is een eenvoudiger manier om ‘goed te doen’. Bijvoorbeeld door het budget voor alle eindejaar-acties gewoon aan een goed doel te schenken.” 

Lees ook:  Hoe ontwerp je duurzame relatiegeschenken?

Tegenvallende donaties

Als doel werd gesteld om op Giving Tuesday op 1 december 2020 $ 1 miljoen aan donaties binnen geharkt te hebben. Zojuist maakte Givsly bekend dat er in totaal  slechts ruim $340.000 is gedoneerd. Onder de gulle gevers Fox, Hearst Magazines, LiveRamp, Yelp, Tivo, Undertone, Mobilefuse, Initiative, Havas Media, Iprospect, Mindshare en OMD.

Goede doelen

Het geld gaat naar instellingen als American Civil Liberties Union (ACLU), Feeding America, American Red Cross, het Empty Stocking Fund, American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA), American Cancer Society en Unicef. Veel eenpitters uit de reclamebranche doneerden bovendien  ‘tijd’ , waarin ze de goededoelenorganisaties (beloofden te) helpen met hun marketing en communicatie. 

Die advertentieboys en Girls do Talk the talk, but don’t walk the walk, zoals ze in Amerika zeggen…

Over Givsly

Givsly is een platform dat professionals de mogelijkheid biedt om sociale impact te creëren door vrijwilligerswerk te doen. Bijvoorbeeld door vergadertijd te doneren aan een goed doel. Of door je huidige marketingbudgetten te gebruiken voor meer betekenisvolle klantinteractie. Hiervoor verkoopt het platform een kant-en-klare Givsly experiences aan bedrijven. Sinds de lancering in april 2020 werkt het platform van Givsly samen met meer dan 150 non-profitorganisaties en 720 zakelijke professionals die vrijwillig hun vergadertijd aanbieden.