Dwarrelende sneeuwvlokjes: snowglobes uit Neugablonz

Voor sommigen zijn ze typisch kitsch, voor anderen echte volkskunst: snowglobes. Een bedrijf uit het Duitse Neugablonz maakt en verkoopt ze al bijna 70 jaar. En nog steeds is het nostalgische kleine speelgoed ongekend populair – vooral als souvenir of relatiegeschenk.

Hier worden snowglobes met de hand gemaakt

Christiane Albrecht doopt haar penseel in rode verf, zien we op een heerlijk rustige video. Geconcentreerd brengt zij heldere kleuren aan op een kunststof kerstmannetje en zijn slee. Ook al heeft Christiane al ontelbaar veel verschillende figuurtjes beschildert – ze heeft nog altijd veel plezier in haar werk. In deze tijd van het jaar zijn het vooral kerstscènes: “In de laatste maanden van het jaar zie ik dan die verrukte kindersnoetjes voor me, als ze vol verwondering naar de sneeuwstormen kijken die ze zelf hebben veroorzaakt!”

Van kerststal tot bruinkoolgraafmachine 

Snowglobes met kerstmannen, engelen, kerstkindjes, sprookjesfiguren maar ook beroemde gebouwen, bedrijfslogo’s en enorme machines. Alles vind je in de catalogus van Walter & Prediger, die nog véél meer interessants bevat – sneeuwkoepels vullen alleen maar de pagina’s 140 tot en met 150!

Het sneeuwt rond beroemde gebouwen zoals kasteel Neuschwanstein, het Weense reuzenrad of het Atomium in Brussel. Als relatiegeschenk laat het bedrijf het behalve op bedrijfslogo’s en alllerlei producten ook sneeuwen in een gigantische koepel met een A380 vliegtuig van Airbus of een bruinkoolgraafmachine waarmee Duitsland niet meedoet aan de energietransitie. Er zijn nauwelijks beperkingen aan wat kan, zegt Hans Walter – en het kan ook bladgoud sneeuwen, of pasta, mini-speelkaarten en zelfs roetdeeltjes op een oude Trabant om de nostalgische gevoelens rond de DDR zichtbaar te maken. 

Lees ook:  Eerste Rolling Stones merchandise flagshipstore ter wereld opent in Soho

Bij het ontwikkelen van nieuwe snowglobes kunnen de Neugablonzer snowglobefabrikanten putten uit een verzameling van 4.000 mallen, opgebouwd in bijna acht decennia. Maar ze kunnen ook snel op afroep werken – zo maakten ze in korte tijd 5.000 zinkende Titanics voor de première van de gelijknamige rampenfilm. 

Tip: je kunt in Nederland en België snowglobes bedrukken vanaf 1 stuk.

Snowglobes fabrikant

Hans Walter is ervan overtuigd dat de snowflobes uit de Allgäu nog steeds toekomst hebben, ondanks de grote goedkope concurrentie uit Azië. “We komen binnenkort met een nieuw model snowglobe – we blijven innoveren!” Ik werd helemaal geïnspireerd door dat filmpje. En de catalogus, die ik vond nadat ik vergeefs zocht naar een eigen website van Walter & Prediger… We kunnen veel leren van de ambachtscultuur in Duitsland, maar digitaal loopt het land hopeloos achter op de rest van Europa.