Ervaar het effect van promotionele producten

Goede promotionele producten hebben langdurig effect. Ontdek de kracht van aanraking op markeDing in Wenen. De vakbeurs voor haptische reclame en visuele communicatie

Balpennen, doppen, USB-sticks, notitieboekjes – standaard promotieartikelen staan zelden in de schijnwerpers van de marketing- en reclame vakliterastuur. Toch gebruiken bedrijven die ‘dingen’ steeds weer om klantrelaties te versterken. Hoe effectief is ‘markeDing’, hoe effectief zijn promotieartikelen als marketinginstrument? Wat is hun ROI? 

eerste promotionele producten nivea bal
Veel organisaties plaatsen hun logo op promotionele artikelen: Een van de bekendste is wel de blauwe Nivea-strandbal; hier in een advertentie uit 1965. ©

Elke dag worden wij gebombardeerd door duizenden reclameboodschappen, maar 99% ervan blijft niet ‘hangen’. Wil je dat bereiken, dan moet je de emotie van de klanten echt hard weten te raken.

Goede promotionele producten zijn dingen die je aan kunt raken: dat is haptische reclame. Op hun beurt kunnen ze ook jou, je psyche, ‘raken’- en in die zin zijn het uiterst effectieve ambassadeurs van je ‘brand’. Ze communiceren in de eerste plaats impliciet, via hun vorm en functie, die de klant aanspreken. Ze zijn daarmee een onmisbaar onderdeel deel van de toolbox van de zogenaamde multisensorische marketing, ze geven je merk een tastbare en zichtbare vorm. Maar ze brengen tegelijk abstracte waarden over, zoals kwaliteit en/of innovativiteit. Ze maken ze de kern van je je merk en boodschap tastbaar en laten zo een blijvende indruk achter – meer dan een reclameuiting in de media. 

Goede promotionele producten hebben langdurig effect

In deze tijden van vluchtige en onrustige digitale zintuiglijke overbelasting (visueel zowel als auditief) biedt stuff-we-all-get de o zo welkome rust. Het merk wordt tastbaar in de échte zin van het woord en creëert zo een persoonlijke relatie, die zeer duurzaam kan zijn. 

Lees ook:  Relatiegeschenken marktonderzoek 2019: 6 takeways

Volgens een studie van de Gesamtverband der Werbeartikel-Wirtschaft (GWW),  de Duitse vereniging van de promotionele productenbranche, is een groot voordeel van branded merchandise dat ze nauwelijks verspilling representeren. 91 procent van de ontvangers van artikelen als notitieblokken, pennen of kalenders gebruikt de dingen ook – gemiddeld minstens één keer per dag. En vaak blijven ze lang in gebruik ook – de reclameboodschap die het object overbrengt wordt dus continu over een langere periode ‘uitgestraald’. 

Dat resulteert in een extreem lage prijs per contact, zeker in vergelijking met boodschappen via andere media. Het effect is vergelijkbaar zijn met dat van langdurige sportsponsoring. 

effect promotionele producten studie GWW 2022
Bron: GWW

Haptische communicatie is helder en vertrouwenwekkend

Multisensorisch, gebruik makend van meerdere zintuigen, nemen we onze omgeving preciezer en sneller waar dan ‘monosensorisch’. Een goed voorbeeld is die oude blauwe Nivea beachball: zodra je die met je vingertoppen aanraakt ruik je als het ware de geur van de zalf al. 

Een goed geselecteerd, ontworpen en uitgevoerd promotioneel product draagt zo subliminaal uiterst effectief bij aan het imago van het merk. Een ding dat er leuk uitziet, aangenaam aanvoelt, lekker ruikt en welkome interactiemogelijkheden biedt maakt iedereen blij. Het woord ‘begrijpen’ komt niet toevallig van ‘grijpen’! 

VAKBEURS
Op dinsdag 18 april 2023 kun je tussen 09:00-18:00 op de Markeding Wenen vakbeurs zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van haptische reclame en visuele communicatie. De nieuwe editie van marke[ding] Wenen vindt plaats in de zalen van de Hofburg Vienna.