Een biologisch afbreekbare en eetbare fles. Ontwerpstudio Tomorrow Machine heeft een nieuwe generatie foodverpakkingen ontwikkeld, gemaakt van een materiaal op basis van aardappelzetmeel. Een fles die je bovendien na gebruik kunt ‘uithalen’ als een breiwerk of ‘pellen’ als een appel, ik weet geen betere beschrijving. De resterende krul kan worden opgegeten, gecomposteerd of opgelost in water.
Nieuw wapen in de strijd tegen plastic verpakkingen: sap in flesje dat je ‘schilt’ en opeet
De eetbare fles heeft de naam ‘GoneShells’ gekregen en werd ontworpen in nauwe samenwerking met sapgigant Eckes Granini.
- Biobased & biologisch afbreekbaar
- Gemaakt van aardappel
- Eetbaar verpakkingsmateriaal
“De naam Goneshells staat symbool voor een meer natuurlijke manier om voedinswaren te verpakken en beschermen, vergelijkbaar met de rol van fruitschillen of eierschalen,” legt Tomorrow Machine-oprichter Anna Glansén uit. Dat gone in de naam sluit aan bij de unieke uitvinding die het mogelijk maakt om een verpakking om allerlei manieren spoorloos te laten verdwijnen.”
Innovatief biologisch afbreekbaar materiaal dat ons conventionele idee van hoe voedselverpakkingen kunnen worden ontworpen, uitdaagt.
GoneShells
Oplosbare, composteerbare, eetbare fles
De fles wordt geprint van biobased materiaal ( net als de dop) en met een eveneens biobased waterbestendig materiaal van binnen gecoat. Is de fles leeg, dan kun je hem uit elkaar trekken tot je een ‘draad’ overhoudt – tegelijk wordt dan de coating kapot gemaakt, zodat die zijn werk niet meer doet. De ‘schil’ kun je dan opeten, lasten composteren of oplossen in water.
“We begonnen dit project door onszelf af te vragen, is het redelijk dat de levensduur van een pakket zich uitstrekt over jaren of zelfs decennia wanneer de inhoud binnenin na een paar dagen of weken slecht wordt?” aldus branding bureau F&B Happy, dat meewerkte aan het project.
“Door verpakkingen te ontwikkelen met een levensduur die gelijk is aan die van de inhoud ervan, kunnen we de traditionele recycling fasen grotendeels overslaan,” aldus Glansén. De studio maakte eerder al eetbare levensmiddelenverpakkingen met de titel This Too Shall Pass. Na vele prototypen getest te hebben kunnen de verpakkingen nu geproduceerd worden op bestaande machines en met goedkope grondstoffen.
Meer alternatieven voor plasticverpakkingen
Steeds meer ontwerpers over de hele wereld zijn op zoek naar duurzamere manieren om producten te verpakken. Het Australische biomaterialenbedrijf Great Wrap creëerde bijvoorbeeld al een composteerbaar bioplastic alternatief voor huishoudfolie gemaakt van aardappelschillen. De Turkse Alara Ertenü ontwikkelde zeepverpakkingen voor Packioli, op basis van bonen- en artisjokafval. Skipping Rocks Lab ontwikkelde eetbare vegan buideltjes voor o.a. sportdrank giveaways van de London marathon gemaakt van zeewier en algen.