Deichmann Moederdag campagne: anders dan anders

Deichmann is waarschijnlijk de grootste schoenen retailer van Europa. De onderneming werd al in 1913 opgericht door ene Heinz-Horst Deichmann en is tot de dag van vandaag 100% eigendom van de gelijknamige familie. De onderneming telt inmiddels ca. 40.000 werknemers!

Heinz-Horst Deichmann was een echte filantroop; zijn motto was ‘De onderneming moet de mensen dienen’ – daarmee bedoelde hij zowel zijn klanten als zijn personeel. In Nederland is Deichmann als merk onbekend – maar dat geldt niet voor hun dochterondernemingen VanHaren en SNIPES. Een Aha-erlebnis, of niet? 

Waarom ik hier aandacht vraag voor deze schoenenwinkel? Dat komt door hun moederdag campagne van deze week, die ik een mooi voorbeeld vind van out-of-the-box creativiteit. 

Deichmann Moederdag campagne roept op tot meer waardering voor moeders

“Give Moms Compliments” is de titel van de ongewone online video van 60 seconden die de schoenenreus ter gelegenheid van Moederdag uitzendt op diverse sociale media. In plaats van de ‘gebruikelijke’ zoetsappige beelden en teksten die de mooiste zondag van het jaar verpesten, zie je in dit grappige filmpje een  jonge vrouw die al rappend haar dagelijkse prestaties als moeder van een klein kind opsomt – in het Engels, met een duidelijk Duits accent. En daarvoor verdient zij, aldus Deichmann, alle complimenten, niet alleen voor haar mooie schoentjes.

‘Geef moeders complimenten’

Rond Moederdag wordt (mij te) vaak een geïdealiseerd en stereotype moederbeeld gepresenteerd, dat de meeste echte moeders nauwelijks zullen herkennen. Je ziet hier hoe een realistischer beeld van het jonge-moeder-zijn  – hoop ik – échte gevoelens van waardering oproepen bij de heren der schepping! Als ze daarna minder schamperen over ‘Weer een paar nieuwe schoenen gekocht?” is dat mooi meegenomen.