Covid maakt van corporate gifting marketing prioriteit in plaats van routineklus

Althans, dat concludeert recent onderzoek, uitgevoerd onder 300 inkopers van relatiegeschenken bij ondernemingen met een jaaromzet tot $30 miljard. Het bijbehorend rapport beschrijft welke veranderingen de pandemie teweeg heeft gebracht in de (Amerikaanse) relatiegeschenken business. Ook beschrijft het wat de trends in deze markt zijn.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Coresight Research in opdracht van GiftNow, een “holistic Gift Experience Management (GXM) platform that takes the friction out of gifting“. Het is een van de nieuwe ondernemingen  die de ontvanger vanrelatiegeschenken ultieme keuzemogelijkheden belooft.

“Het eerste dat we wilden doen, was de échte omvang van de markt voor relatiegeschenken bepalen”, zegt Kevin Payne, Vice President Corporate Marketing van GiftNow. “We voelden aan ons water dat die groter was dan eerdere schattingen, maar hoeveel groter wisten we niet. We hadden ook het gevoel dat de markt juist het afgelopen jaar extreem snel groeide – en het onderzoek bevestigde dat. Corporate gifting groeit sneller dan de rest van de geschenkenmarkt.”

Corporate gifting groeit sneller dan de rest van de geschenkenmarkt

De onderzoekers schatten dat de markt voor zakelijke geschenken dit jaar tot liefst $242 miljard zal groeien; en dat tot 2024 zal blijven doen met een gemiddeld percentage van 8,1%. Ter vergelijking: de markt van persoonlijke geschenken zal in die periode slechts stijgen met 6%. Ongeveer 60% van die totale omzet zal worden besteed aan relatiegeschenken aan klanten en partners buiten de organisati. En 40% aan het verwennen van medewerkers met personeelsgeschenken. 

Meer dan de helft van de respondenten gaf aan dat hun budget is gestegen tijdens en vanwege Covid. Het bedrag dat per geschenk wordt uitgegeven, is ook verrassend hoog: de meeste ondernemingen besteedden tussen $25 en $125 per relatiegeschenk, waarbij het grootste percentage gaat voor een bedrag tussen de $75 en $100.

Lees ook:  Deichmann Moederdag campagne: anders dan anders

Marketingbudget voor relatiegeschenken goed besteed

Meer dan 80% van de inkopers stelt dat relatiegeschenken de relatie met werknemers en/of klanten aantoonbaar hebben verbeterd. 48% meldt dat die verbetering ‘aanzienlijk’ is. De belangrijkste voordelen waren dat de ontvanger zich gewaardeerd voelde (45% meldde substantiële verbetering), verbeterde klantloyaliteit (43% aanzienlijk) en verbeterd personeelsbehoud (41% meldt aanzienlijk minder verloop). 

Deze voordelen zorgen ervoor dat bedrijven van plan zijn hun huidige inzet op relatiegeschenken vast te houden of zelfs te verhogen. “Zeven op de tien respondenten verwachten dat hun huidige beleid rond relatiegeschenken op het huidige niveau zal blijven of zelfs zal uitbreiden. Het lijkt erop dat Covid op de lange termijn een grotere impact zal hebben op relatiegeschenken. Met minder nadruk op (en pieken bij) feestdagen en meer bepaald door events in en van de organisatie.”

Positieve invloed pandemie

Door de pandemie veranderde het geven van relatiegeschenken van een routineklus in een bewuste en belangrijke marketing- dan wel HRM-activiteit. Zorgvuldig omgaan met het instrument vergroot de effectiviteit van het zakelijk geschenk aanzienlijk. Het gaat er per slot om, de ontvanger het gevoel te geven dat zij gewaardeerd wordt door het gevende bedrijf. 

Met zorg gegeven relatiegeschenken hebben een verrassingselement, dat hun waarde bij het opbouwen van een gewenste emotionele band aanzienlijk vergroot. “Natuurlijk zijn er direct meetbare voordelen, zoals het genereren van leads en betere verkoopcijfers,  maar deze zijn niet eens zo belangrijk als de emotionele en sentimentele effecten,” aldus de ceo van Giftnow.

Waarvan akte. Ook in ons land..