Maakt antimicrobiële coating textiel coronaproof?

Bestaat er zoiets als coronaproof textiel? En kan een antivirale beschermlaag op kleding de pandemie helpen stoppen?

Coronaproof textiel, ja echt. De Corona-pandemie raakt haast elk aspect van ons leven, zelfs de mode. Of het terechte zorg om hun klanten laat zien, of dat ze à la Cruyff in elk nadeel een marketing-voordeel zien. Verschillende beroemde kledingmerken prijzen nu hun kleding ‘met antivirusbescherming’ aan. Maar werkt dat, zo’n antimicrobiële coating op textiel? 

Cornelia James is sinds 1946 Britse handschoenmakers in de modewereld. Ze willen meer bescherming in hun handschoenen inbouwen met het oog op de COVID-19 pandemie. De antimicrobiële coating heeft geen invloed op de look en feel van katoen.

Het modemerk heeft momenteel 2 coronaproof handschoenen ontworpen met HeiQ Viroblock technologie. En is van plan hun coronaproof collectie op tijd voor de herfst van 2020 uit te breiden.

Volgens mondiale marketeers wel

De in Pakistan gevestigde toonaangevende denim- en kledingfabrikant Artistic Denim Mills, dat voor veel merken populaire denimstoffen produceert zoals DL1961 en Warp + Weft, weet het zeker:  “Hoe onze kleding ons beschermt, zal een belangrijke overweging worden bij de aanschaf, en we zijn trots en verheugd verschillende producten te kunnen introduceren die zijn behandeld met HeiQ Viroblock NPJ03.”

Antibacteriële coating op textiel voor 99,99% effectief

HeiQ beweert dat zijn Viroblock NPJ03-technologie, die “behandeld textiel resistent maakt tegen de aantasting door micro-organismen en de groei van bacteriële geuren remt”, in 30 minuten voor 99,99% effectief is getest tegen SARS-CoV-2, het virus dat COVID veroorzaakt. Deze antivirale claims  worden nog niet overal erkend door de autoriteiten ( in de VS valt het spul voorshands onder pesticiden-wetgeving!), maar bijvoorbeeld in Duitsland zijn de antivirale claims nu volgens het Zwitserse bedrijf al toegestaan.

Lees ook:  Hotel zet ‘social gifting’ in als promotiemiddel
ViralOff

In juli kondigde denimmerk Diesel aan dat het virusbestrijdende technologie zou implementeren in zijn nieuwe collecties via een samenwerking met het Zweedse bedrijf Polygiene, de maker van ViralOff, dat samenwerkt relevante eiwitten om te voorkomen dat het virus zich aan textielvezels hecht. Maar Viraloff claimt wijselijk alleen dat de technologie de ermee behandelde producten beschermt, en, niet dat het de drager tegen ziekte beschermt.

Andere activewear-merken, zoals Under Armour en Live!, volgden snel door ook antivirale technologie in hun collecties te introduceren. Blijkbaar denken zij dat veel van hun klanten gevoelig zijn voor een extra beschermingslaag  in of op hun (sport)kleding – die nu ook mondmaskers omvat. 

In elk geval is ‘coronaproof’ goed voor de omzet

De vraag is natuurlijk: kan een antivirale beschermlaag op kleding de verspreiding van COVID-19 helpen stoppen? Volgens het Amerikaanse RIVM The Centers for Disease Control and Prevention  wordt COVID-19  voornamelijk verspreid door persoonlijk contact en aerosolen die worden geproduceerd wanneer een besmette persoon hoest, niest of praat. Daarom, aldus de CDCP, bieden degelijke gezichtsmaskers de beste bescherming! Of overdracht via kleding voorkomt is volgens medische experts niet te zeggen. In elk geval wordt ín ziekenhuizen tot op heden nog geen gebruik gemaakt van ‘antiviraal behandelde’ kleding.

Hoewel de werkzaamheid van dergelijke producten dus onzeker is, groeide de markt van antimicrobiële kleding tot momenteel $ 10,48 miljard. En zal deze stijgen tot $ 20,50 miljard in 2026, meldt Global Market Insights, niet in de laatste plaats door de pandemie.

Baat het niet, schaadt het niet dus. Vandaar ook dat veel leveranciers uit de promotionele productenbranche overgestapt zijn op de verkoop van PBM’s. Ook je t-shirts krijgen er iets extra’s door, als je kiest voor antimicrobiële katoentjes!