Conclusies kerstpakketten onderzoek 2017

Stellen werknemers een kerstpakket nog op prijs? En zo ja: waar maak je indruk mee?

Drie vakbladen deden in 2017 onafhankelijk onderzoek naar kerstpakketten. Vergelijk zelf de resultaten, conclusies en uitslagen.

De gemiddelde waarde van kerstpakketten, de keuze voor cadeaubonnen en mate van waardering. Dit zijn de 3 hoofd thema’s die aan bod komen bij onderzoeken naar kerstpakketten. Ondernemersplatform De Zaak (n=1800), tijdschrift Management Team (n=600) en vakblad PromZ (n=200) berichten in het najaar van 2017 over uiteenlopende resultaten van hun kerstpakketten onderzoek. Laten we beginnen bij de kerstpakket budgetten voor 2017.

Kerstpakket budget

70% van de Nederlandse bedrijven verhoogt het budget voor kerstpakketten in 2017 niet. Desondanks is de gemiddelde waarde van het kerstpakket in 2017 gestegen van gemiddeld € 44,40 in 2016 tot € 47,20 in 2017. Aldus het onderzoek van PromZ Magazine. MT en De Zaak zijn iets minder specifiek over het prijskaartje van de kerstpakketten. Gemiddeld wordt tussen de 25 tot 50 euro uitgetrokken voor een kerstpakket bij respondenten van MT. Respondenten van De Zaak blijken iets guller. Zowel de meerderheid van werkgevers als werknemers is tevreden met een kerstpakket ter waarde van 35 tot 50 euro.

Cadeaubon of traditioneel kerstpakket

Over het gebruik van cadeaubonnen in plaats van een standaard kerstpakket zijn MT en PromZ het niet eens. Het percentage kerstpakketten stijgt volgens PromZ van 48% in 2016 naar 54% in 2017. On- en offline cadeaubonnen zagen hun aandeel teruglopen van 25% naar 19%. MT komt met andere resultaten: slechts 35% kiest nog voor een traditioneel pakket. De Zaak: 42% cadeaukaart of belevenis. 52% pakket, wijn/kaas of verzorgingsproduct.

Lees ook:  On trend relatiegeschenken 2018 & beyond
CadeaubonKerstpakket
MT24%35%
PromZ19%54%
De Zaak42%52%

Wordt een kerstpakket nog wel gewaardeerd?

Last but not least. Zitten medewerkers zelf nog wel te wachten op een kerstpakket? Eerder plaatste ik al het persbericht over een onderzoek van Acties.nl over dit thema, In het PromZ onderzoek komen we gek genoeg deze vraag niet eens tegen. Opvallend! Het is toch één van de meest interessante thema’s in kerstpakket onderzoeken als je het mij vraagt. De Zaak concludeerd met een opvallend statement dat afwijkt: Baas overschat kerstpakket voor personeel.

Driekwart van de werkgevers gaat er vanuit dat medewerkers heel graag een kerstgeschenk ontvangen. Zou de baas dit jaar echter overslaan, dan vindt ‘slechts’ de helft van hen dat vervelend tot heel vervelend.

Het lijkt er op dat de conclusie van De Zaak berust op de uitslag van hun vraag: Geen kerstcadeau? Ik vind dat: Heel vervelend (20%), Vervelend (31%), Neutraal(20%), Niet vervelend (12%), Helemaal niet vervelend (17%). Waarbij voor het gemak het antwoord Neutraal opgeteld is bij Niet vervelend en Helemaal niet vervelend. Uit hun onderzoeksresultaat blijkt overigens ook dat 64% van de werknemers het kerstgeschenk zien als blijk van waardering.

Volgens MT geeft slechts 12% expliciet aan iets ‘anders’ te willen dan de geijkte cadeaubon of het kerstpakket. Hun conclusie luidt dan ook: traditioneel kerstpakket still rules.

Bronnen:

MT: traditioneel kerstpakket still rules

PromZ: Kerstpakketten terug op niveau van vóór crisis

De Zaak: Baas overschat kerstpakket voor personeel

1 gedachte over “Conclusies kerstpakketten onderzoek 2017”

Reacties zijn gesloten.