Relatiegeschenk leveranciers in de knoop

Chinese leveranciers cancelen orders vanwege cashflow- en logistieke problemen

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk heeft leveringsproblemen (tekort van 100.000 chauffeurs), maar ook de wereldhandel lijdt onder logistieke zorgen. Vooral vertragingen bij de verzending (bijvoorbeeld van giveaways en relatiegeschenken) dwingen Chinese fabrikanten zelfs tot annulering van bestellingen. De belangrijkste reden: zij hebben cashflow-problemen, omdat enorm veel volle containers onderweg zijn, dan wel voor anker liggen te wachten om gelost te worden.

Kleine leveranciers

Volgens de South China Morning Post lijden vooral de kleinere fabrikanten eronder, dat ontvangers hun rekening niet betalen omdat de bestelde goederen nog steeds onderweg zijn. En daardoor groeien bovendien hun voorraden – omdat ze niet verstuurd kunnen worden omdat er geen containers zijn! Zie als voorbeeld de situatie voor de haven van Los Angeles: liefst 90 volle containerschepen liggen te wachten tot ze gelost kunnen worden. Allemaal het gevolg van Covid.

Vertragingen verzending van giveaways en relatiegeschenken

Betty Chen, een Chinese onderneemster in t-shirts en hoodies etc moet welkome bestellingen weigeren om financieel solvabel te blijven. “Ik werk al meer dan tien jaar vooral voor de export, maar dit heb ik niet eerder meegemaakt. Ik krijg genoeg bestellingen, maar ik kan die niet meer voorfinancieren – al mijn geld zit in mijn voorraden of is onderweg!” Haar toeleveranciers zien zich gedwongen om betaling vooraf te eisen, of in elk geval binnen 14 dagen na de orderbevestiging, vertelt zij in de SCMP. 

Lees ook:  Pinkcube groeit hard, wat is hun geheim?

Fabrikant Kevin Huang uit Guangdong herkent de problemen:  “Wij hebben nu 80 volle containers staan die wachten op verzending! Hoe moet ik míjn leveranciers betalen?” Vooral bij kleding bestaat bovendien het risico, dat afnemers gaan morren. “Als wij winter- of zomercollecties niet op tijd kunnen leveren worden die bestellingen natuurlijk geannuleerd.”

Stijgende prijzen

Het gebrek aan containers drijft de kosten van verzending ook nog eens op. De Drewry World Container Index stijgt al ruim twintig weken  tot nu al meer dan $10.000 per 40 ft. container. Dat is een stijging van 351% ten opzichte van dezelfde periode van 2020. 

drewry prijzen containers scheepvaart
World Container index Credits: Drewry