Lang leve het spandoek!

Onderzoek toont aan dat spandoeken, billboards & banners werken

In de huidige digitale wereld heeft het begrip ‘banner’ een heel nieuwe betekenis gekregen. Je zou zelfs kunnen denken dat de aloude spandoeken verdwenen zouden zijn in de marketingmix. Het tegendeel is het geval.  Er is zelfs een moderne vakterm voor verzonnen: buitenreclame heet nu Out Of Home marketing (OOH). Of Digital Out Of Home (DOOH).

ooh billboard world animal protection rembrandtplein

Tip: niet alleen relatiegeschenken en promotionele artikelen zijn sterke vormen van tastbare reclame. Een bedrukt spandoek is dat ook! Heeft jouw bedrijf (veel) zichtlocaties? Leen dan je gevels eens uit aan een goed doel!

Afbeelding: DOOH campagne van World Animal Protection Nederland. De uitingen werden getoond rondom het kantoor van Expedia, zichtbaar op o.a. het Rembrandtplein in Amsterdam.

Geschiedenis van het spandoek

Buitenreclame zelf kennen we al van ver voor onze jaartelling – ook 5000 jaar geleden kon je een kroeg of kerk aan de buitenkant herkennen. En tegenwoordig lijkt OOH wel alomtegenwoordig:  op reclamemasten, op bushokjes, op de bus zelf, op vrachtwagens, op parasols, paraplu’s en bierviltjes. OOH is overal.

ooh buitenreclame spandoeken van vrouwen rechten activisten

Traditionele reclameborden/billboards zijn er nog steeds, en om een ​​heel goede reden: ze werken.

Alleen al door de grootte van billboard-advertenties zijn ze zo moeilijk te negeren. Of je nu rijdt, wandelt of in de bus zit, je blik wordt onherroepelijk getrokken naar die enorme reclameborden waar en wanneer je er langs rijdt.

Is de ‘message’ erop goed ontworpen, beknopt en krachtig,  dan maak je met een ‘spandoek’ ook vandaag de dag nog een blijvende indruk op de talloze mensen die er elke dag langs komen. Bovendien kan men ze niet ‘blocken’ zoals een digitale banner of pop-up. Maar natuurlijk hebben voortschrijdende digitalisering en het internet ook hier voor een revolutie gezorgd.

Lees ook:  Spaghettimeter giveaway voor klantbehoud

Kunststof banners

Spandoek- of banner reclame is en blijft een van de meest gebruikte methoden voor het (buiten zowel als binnen) promoten van producten of diensten, door bedrijven zowel als organisaties en (groepen) individuen. De meeste spandoeken zijn gemaakt van duurzaam PVC. Dat materiaal gaat super lang mee. Daarom kun je oude spandoeken recyclen tot gave custom made gifts zoals bijvoorbeeld zitzakken, hippe rugzakken, ipad hoezen of strandstoeltjes.

PVC

Professionele spandoeken zijn meestal gemaakt van polyvinylchloride (PVC), dat heel goed bestand is tegen extreme hitte, ijzige koude en zware regenval. Het komt in zware en lichte kwaliteiten, back lit (lichtdoorlatend) en front lit.

ProPes

Een ‘groener’ alternatief voor PVC is het nieuwe materiaal ProPes, dat gemaakt is van polyester en bedrukt wordt met watergebaseerde inkten. 

Meshdoek

Voor buitengebruik is er het zogenaamde meshdoek, pvc voorzien van fijne gaatjes/perforatie waardoor de wind er gemakkelijker doorheen  kan. Bovendien is het gewicht van de banner daardoor aanzienlijk lager.

spandoeken banier boeren protest co2 nederland

Digitale billboards

Naast de statische spandoeken zijn nu de digitale billboards over de hele wereld gemeengoed geworden. En inderdaad, dergelijke digitale displays bieden een hele reeks opwindende en interessante functies, die het oude gedrukte medium niet kan bieden.

Denk aan de digitale bushokje-advertentie, die ‘augmented’ wordt met bewegingsdetectie, interactiviteit en een virtuele nieuwe dimensie.

Geofencing

McDonald’s deed een gaaf experiment met het virtueel afbakenen van een geografisch gebied rondom hun billboards door middel van GPS. dat noem je geofencing. Het telde 6,4 miljoen mobiele views door billboards en in-app-advertenties samen te brengen middels geofencing via navigatie app Waze.

Lees ook:  Bijzondere familie kerstpakketten met dubbele verrassing
mcdonalds billboard ooh geofencing waze augmented reality voorbeeld
De geofencing campagne resulteerde in meer dan 8.400 navigaties – wat betekent dat een gebruiker besloot de aanwijzingen te accepteren – en bereikte 1,9 miljoen unieke consumenten gedurende een periode van acht weken.

Betrokkenheid

Al deze functies leiden tot meer betrokkenheid van consumenten, wat betekent dat ze eerder geneigd zijn om je merk te volgen of hun vrienden erover te vertellen.

Lang leve het oude spandoek!

Banners op je internetsite lijden onder de groeiende scepsis van het publiek over ‘de nieuwe media’. Uit onderzoek blijkt dat online (41%) en sociale media-advertenties (38%) de minst vertrouwde vormen van reclame zijn. Datzelfde onderzoek toont aan dat traditionele (OOH) advertenties het meest vertrouwde format zijn. Meer dan de helft van de respondenten (61%) vertrouwt het billboard.

OOH-advertenties worden vaker gezien en geabsorbeerd dan online promoties. En met digitale displays met een nieuw arsenaal aan effectieve functies en functies, is er geen enkele aanleiding te denken dat dit instrument zijn tijd gehad heeft.

Waar ze ook ingezet worden, spandoeken/banners zijn en blijven voorlopig het favoriete medium voor buitenpromotie. Digitaal én analoog.